Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Tropische grondstoffen leveren aan waarde in

13 April 2023 - Max van der Heijden

Eerder dan verwacht lijkt Rusland de stekker uit de graandeal te willen trekken. En de tropische grondstoffen, suiker, koffie en palmolie dalen in prijs. Dit is de Markt Starter van 13 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs is gedaald op de Matif en gestegen op de CBOT. Het Kremlin heeft woensdag laten weten dat de vooruitzichten voor de granendeal niet geweldig zijn, nu beloftes om obstakels voor de Russische agrarische- en kunstmestexport op te heffen niet zijn nagekomen. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT is woensdag gestegen. De sojaprijzen in Brazilië zijn naar historisch lage niveaus gedaald door de combinatie van een recordoogst en lage Chinese vraag door een onaantrekkelijke crush marge. 

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald als gevolg van het nieuws dat de Braziliaanse suikerproductie hoger uit is gevallen. Unica meldde woensdag dat de Braziliaanse suikerproductie voor seizoen 2022/23 in de periode oktober tot en met maart 5,2% hoger lag dan een jaar geleden. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag licht gedaald, hoewel een sterke reaal de prijs nog omhoog leekt te stuwen daalde de prijs toch. Dit doordat handelaren besloten om hun winst te pakken. Aangemoedigd door de hogere prijzen, die woensdag eventjes het hoogste punt in zes weken tijde bereikten. 

Palmolie
De palmolieprijs is woensdag gedaald. Zwakke exportcijfers voor de eerste 10 dagen van april en een hogere productie drukten de prijs. Die productie groeide met 35% tijdens de eerste 10 dagen van de maand. De export kromp met 16,2% tijdens die periode.

Aardgas
De TTF gasprijs is woensdag gedaald. De vraag blijft zwak en de temperaturen zitten in de lift. Ook is de opslag ruim boven het niveau voor de tijd van het jaar. Wel zijn er zorgen over komende winter waar een herstelde Chinese vraag en een Europa dat opnieuw op de spotmarkt moet inkopen opnieuw voor hogere prijzen kunnen zorgen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg woensdag en lijkt donderdag te stabiliseren. De FED voorspelde een milde recessie in de VS later dit jaar, wat zorgen over een afkoelende vraag naar olie aanwakkert. Wel lijkt de markt momenteel meer te reageren op nieuws dat de productie en daarmee het aanbod daalt, dan op het nieuws dat de vraag lijkt te dalen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag door een slechter dan verwachte consumentenprijsindex in de VS en uitspraken van ECB vice-president Guindos die zei dat de Eurozone waarschijnlijk economische groei kan melden in het eerste kwartaal. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden