Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkprijzen blijven nog even in een vrije val

12 April 2023 - Wouter Baan

Door de stevig afgewaardeerde zuivelfabricaten zitten de melkprijzen in een vrije val. De bodem onder de uitbetalingsprijzen is bovendien nog niet in zicht, met een grondstofwaarde van melk die onder €40 ligt en spotprijzen die al een tijdje rond €30 bewegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De melkprijs zal niet kunnen blijven vasthouden aan €60, maar terug naar €40 gaan we niet een-twee-drie." Dat was een veel gehoorde uitspraak toen de melkprijzen piekten in het vierde kwartaal van 2022. Het bleek ijdele hoop te zijn. Ondertussen is voor melkveehouders de noeste werkelijkheid ontstaan dat prijsniveaus van €40 akelig dicht in de buurt zijn gekomen. In een paar maanden tijd ging bij sommige verwerkers al €20 van de melkprijs af. Nooit eerder was de prijsdaling zo hard als nu.

De jongste berekening van de grondstofwaarde van melk, op basis van magere melkpoeder en boter, is door het IfE (Institut für Ernährungswirtschaft) in Kiel teruggebracht naar €38,60 per 100 kilo. De valorisatie op basis van Goudse bulkkaas is niet heel veel beter. Deze berekening kan weliswaar worden gezien als de onderkant van de markt, maar geeft wel aan welke kan het opgaat met de melkprijs.

Afglijdende melkprijzen
De afglijdende melkprijzen in Nederland en België maken nog geen aanstalten om te remmen. Ook in april verlaagden sommige fabrieken met meer dan €5. Het verleden leert dat de prijsdaling eerst minder heftig wordt om vervolgens toe te werken naar een bodem. Dit betekent waarschijnlijk dat ook in mei, juni en misschien zelfs nog in juli de uitbetalingsprijzen bijgeschaafd gaan worden. Dat accountantskantoren alweer waarschuwen voor de liquiditeitsposities op melkveebedrijven is dan ook niet vreemd. De melkprijzen gaan terug naar het 'oude normaal', alleen is het kostenplaatje op melkveebedrijven daar niet meer afgestemd. 

De spotmelkprijzen zijn zelfs al teruggezakt tot onder €30. Dit is tekenend voor het ruime melkaanbod in Noordwest-Europa. Verwerkers die op de spotmarkt 'moeten' verkopen, incasseren forse verliezen op de betreffende partijen. Koopjesjagers slaan maar weinig toe, want de verwerkingscapaciteit zit op veel plekken vol. Bovendien voelen fabrieken er momenteel weinig voor om voor de voorraad te produceren, temeer omdat de opslagcapaciteit op veel plekken behoorlijk volloopt. Zo bont als de spotprijzen gaan de uitbetalingsprijzen het in de komende maanden niet maken, maar daar is ook alles mee gezegd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden