Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lagere export drukt palmolieprijs omlaag

12 April 2023 - Max van der Heijden

De palmolieprijs staat licht lager dan een week geleden. De vraag naar palmolie is mogelijk zwak door het sterke aanbod van andere oliën, bovendien concurreert het momenteel minder op prijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Indonesië heeft maandag 10 april de referentieprijs voor ruwe palmolie bekendgemaakt voor 16 tot en met 30 april. Deze komt uit op $932,69 per ton. Meer dan de prijs voor de eerste helft van de maand, die op $898,29 per ton staat. 

Het land, 's werelds grootste palmolieproducent, had in februari een aantal exportvergunningen opgeschort om de binnenlandse voorraden veilig te stellen en de snel stijgende prijzen te drukken in aanloop naar de islamitische feesten de komende periode. Handelaren denken dat Indonesië het beleid weer zal aanpassen na het Suikerfeest. 

Krappe voorraden
De palmolievoorraden in Maleisië daalden eind maart met 21,08% vergeleken met een maand eerder, werd maandag bekend. De voorraden daalden naar 1,67 miljoen ton, door een stijgende export. Handelaren verwachten dat de productie in april lager uitvalt door minder werkdagen vanwege de islamitische feestdag die maand. 

Een productieherstel wordt overigens niet verwacht. Vanwege de vele regenval de afgelopen drie jaar vertonen de oliepalmen tekenen van stress. Ook zijn de velden slecht onderhouden. Dat meldt de Maleisische bank UOB. De export van het land daalde tussen 1 en 10 april tussen de 16% en 35,6% vergeleken met dezelfde periode in maart, melden transportdeskundigen. 

Koers
De pamolieprijs op de Maleisische derivatenbeurs (MDEX) is de afgelopen week met 1,97% gedaald naar 3.888 Maleisische ringgit per ton (€806,70 per ton). 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden