Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Haverprijs daalt na piekje, havermelkmarkt groeit

7 April 2023 - Max van der Heijden

De haverprijs is over de afgelopen periode gedaald. De koers kende in de afgelopen weken een opleving, maar daalde recent weer. Ook de spotprijs van haver daalde. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Canadese havens steeg de prijs die voor een ton haver werd betaald naar $302,19, wat neerkomt op een lichte stijging. Ook in het Finse Vaasa steeg de prijs van haver van €213 per ton naar €218 per ton. Dit zijn de prijzen zoals de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) ze op 28 maart heeft gepubliceerd. Dat was ook de dag dat de haverprijs op de Chicago Mercantile Exchange een voorlopige piek bereikte. 

De cijfers die de RVO publiceert lopen altijd een week achter. Dat is ook de reden dat de prijzen van elkaar lijken te verschillen. 

Havermelk
Een van de belangrijkste drijvers van de haverprijs is de productie van havermelk. De grootste van de plantaardige melk in verkoopcijfers en bovendien de enige in de categorie die groeiende is. De totale plantaardige melkverkopen groeiden met 19% tussen 2020 en 2022, in die periode daalde de verkoop van traditionele melk met 9%. 

Opvallend genoeg lijdt plantaardige melk minder van de inflatie. De afgelopen twee jaar groeiden de prijzen daarvan maar met 1%. Dierlijke melk werd 17% duurder. Duitsland geeft als land het meeste geld uit aan plantaardige melk, maar gewogen naar hoofd van de bevolking komt Zweden als eerste uit de bus. In het moederland lijkt een merk als Oatly toch nog goed te presteren. 

Koers
Haver wordt mondiaal op twee beurzen verhandeld. De grootste daarvan is de Chicago Mercantile Exchange. Daar daalde de prijs met 2,53% naar $219,94 per ton. De daling op de Europese Eurex-beurs was met 0,21% een stuk milder. Hier zakte de koers van €131,85 per ton naar €131,57 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden