Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwekoersen dalende, Poolse minister verlaat post

5 April 2023 - Max van der Heijden

De tarwekoersen zijn dinsdag (4 april) gedaald. En tijdens de Aziatische handelssessie daalde de koers op de CBoT verder. Dit door betere weersvooruitzichten voor het inzaaien van de zomertarwe in de VS. In Europa besloot de Poolse minister van Landbouw ontslag te nemen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Later deze week wordt het namelijk warmer en droger in de Noordelijke Plains in de VS, wat zorgen over de slechte weersomstandigheden met name voor het inzaaien van de zomertarwe wegneemt. Voor de wintertarwe blijven die zorgen echter bestaan.

Dat gewas wacht met smacht op een beetje regenval. Onlangs kreeg 28% van de wintertarwe het predicaat goed of excellent en in vergelijkbare jaren betekende dat uiteindelijk een 10% lagere opbrengst dan gemiddeld.

In Europa ging het vandaag vooral over het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan zijn Poolse buren. Polen is een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne en biedt militaire en humanitaire hulp. De weerstand is echter groeiende. Dat heeft alles te maken met het feit dat steeds meer Oekraïense tarwe, bedoeld voor de wereldmarkt in landen als Polen blijft steken. 

De landbouwministers van die landen zouden graag zien dat de Europese Commissie maatregelen neemt om dit te stoppen. Aan die oproep wordt echter geen gehoor te geven. De belastingvrije import van Oekraïense granen werd verlengd tot juni 2024. Dat besluit was reden voor de Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk om op te stappen. 

De Europese zachte tarwe-export tijdens het seizoen 2022/23 was op 2 april 23,15 miljoen ton, meer dan de 21,52 miljoen ton een seizoen eerder. Deze data is mogelijk niet helemaal juist omdat Italië en Duitsland problemen hebben met het aanleveren van data. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif verloor 0,39% of €1 per ton in waarde op dinsdag en eindigde op €255,25 per ton. Op het moment van schrijven staat de koers weer wat lager. Op de CBoT daalde de koers van het meicontract voor tarwe met 0,65% naar $254,08 per ton. Ook die koers lijkt vandaag (woensdag 5 april) verder te dalen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden