Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ruime melkproductie bedreigt stabiele kaasprijs

5 April 2023 - Wouter Baan

De kaasprijzen bewegen al een paar weken stabiel. Na onstuimige maanden zit de markt gevoelsmatig op slot. De ondertoon op de markt is eerder dalend dan stijgend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met prijzen tussen €3.100 en €3.200 per ton bewegen Gouda en Edam al een paar weken stabiel rondom het langjarig gemiddelde. De markt is afgewaardeerd, doordat de voorraden zijn opgelopen. Tegelijkertijd is de afzet van voldoende omvang om niet door het langjarig gemiddelde te zakken. Ook mozzarella doet mee aan de vlakke trend, terwijl cheddar door goedkoop Iers aanbod langzaam omlaag beweegt. 

Ondanks de stabiliteit gaat de markt in de komende weken eerder omlaag dan omhoog. Dit heeft onder meer met de seizoensmatige stijging van de melkaanvoer in Europa te maken, waardoor veel melk de kaasbak instroomt. Dit geeft op dit moment de beste valorisatie van melk. Vooral in Noordwest-Europa is de aanvoer drukkend ruim, getuige ook lage prijzen voor spotmelk die rond €30 per 100 kilogram bewegen.

Zwakke afzet
De afzet van kaas wordt door insiders als zwak omschreven. Door de relatief hoge prijzen in het winkelschap roepen supermarkten nog altijd minder af dan gecontracteerd. Hierdoor komen er grotere volumes op de spotmarkt beschikbaar, al zijn de kaasvoorraden zeker niet torenhoog. De afzet richting de foodservice kanalen wordt als 'gewoontjes' omschreven.

Ondanks de afgewaardeerde prijzen maken afnemers geen haast om volumes vast te leggen voor het derde en het vierde kwartaal. Dit wijst er ook op dat de prijzen eerder onder druk komen te staan, dan dat de weg naar boven weer wordt ingeslagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden