Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Een derde graanhandelaar vertrekt uit Rusland

4 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif daalde, die op de CBoT ging maandag omhoog. Na Cargill en Viterra vertrekt ook Louis Dreyfus uit Rusland en in de VS zijn zorgen over de conditie van de tarwe daar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na het vertrek van Louis Dreyfus haastte het Russische ministerie om te zeggen dat het besluit geen gevolgen heeft voor de Russische export. Het USDA publiceerde gisteren het eerste Crop Progress Rapport van het seizoen. Volgens verschillende analisten is tarwe het zorgenkindje. In de achttien grootste tarwestaten is het gewas er minder goed aan toe dan vorig seizoen. In Kansas krijgt maar 16% van de tarwe het predicaat goed of excellent, 31% van de tarwe doet het zeer slecht. in Montana en Zuid-Dakota is er helemaal geen tarwe met de status excellent.

Onderzoeksbureau Hightower schrijft in een rapport dat het weer droger wordt in Kansas. Zo valt er de komende vijf dagen geen regen en is het ook daarna nog droger en warmer dan normaal. In totaal is 28% van de Amerikaanse wintertarwe goed tot uitstekend gewaardeerd. Dat is de laagste waardering sinds 1998. 

In India hebben slechte weersomstandigheden ervoor gezorgd dat boeren in drie staten gewassen zijn kwijt geraakt. Zo raakte 523.00 hectare tarwe beschadigd in Madya, Pradesh, Rajasthan en Uttar Pradesh. 

Koers
De tarweprijs op de Matif daalde maandag met 1,54% naar €256,25 per ton. Op de CBoT steeg de prijs juist met 0,578% naar $255,74 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden