Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs stijgt door onzekerheid en droogte

28 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de CBOT en de Matif stegen maandag wederom. Onzekerheid omtrent de beschikbaarheid van granen uit het Zwarte Zeegebied blijft aanhouden en ook de droogte in de VS is voor handelaren reden tot zorg. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Oekraïense graanexport dit seizoen tot en met 27 maart 17,7% is lager ten opzichte van vorig seizoenen komt uit op 36,9 miljoen ton. Voorlopig heeft Oekraïne dit seizoen 12,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Analisten schatten de kans groot dat de tarweprijs vorige week de bodem heeft bereikt door het grote aanbod uit Rusland. Rusland lijkt niet van plan te zijn de export te stoppen, maar wil wel dat de boeren een goede prijs krijgen.

Oneerlijke concurrentie
Roemenië en Polen willen weten waar de Oekraïense granen heen gaat. Dat land maakt steeds vaker gebruik van alternatieve transportroutes door landen als Polen en Roemenië om een deel van de graanoogst te kunnen exporteren. Maar door een groot deel van deze goedkope Oekraïense granen in deze landen hangen waar het oneerlijk concurreert met de producten van lokale boeren. De Oekraïense tarwe is namelijk goedkoper dan die van EU boeren. 

Om dit te voorkomen zijn Poolse en Roemeense premiers in gesprek met de EU over maatregelen waarmee de Oekraïense granenexport gevolgd kan worden. Op die manier hopen de landen te garanderen dat alle graantransporten op de eindbestemming aankomen en daarmee hun landen verlaten.

De Roemeense Minister van Landbouw Petre Daea zei eerder deze maand dat boeren uit Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije naar schatting €417 miljoen waren verloren door de aanwezigheid van goedkope Oekraïense tarwe op hun markt. De Europese Commissie gaat mogelijk boeren uit Polen, Bulgarije en Roemenië voor €56,3 miljoen compenseren voor de geleden schade, daarover wordt op 30 maart een beslissing verwacht.

VS blijft droog
De Amerikaanse tarwemarkt zag de koers stijgen door droogte. Ruim de helft van het Amerikaanse tarweareaal lijdt onder de droogte. Iets wat uiteindelijk flink wat opbrengst kan kosten. 

De tarweprijs op de Matif steeg maandag met 2,89% naar €266,75 per ton. Op de CBOT steeg de prijs met 1,16% naar $256,47 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden