Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Licht paaseffect trekt deel zuivelmarkt omhoog

23 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Stabiel tot licht dalend. Dat is deze week de globale stemming op de zuivelmarkt. Toch zijn er enkele producten waarbij het beeld anders is en waarbij ook de prijzen iets opveren. Kennelijk onder invloed van een laatste beetje paasvraag trokken deze week de prijzen voor magere melkconcentraat, room en ook mozzarella iets aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een aantal vrije dagen en waarschijnlijk ook iets voorjaarsachtiger weer in het verschiet stegen de vraag naar en prijs van de bovengenoemde producten. Magere melkconcentraat werd zo'n 11% duurder. Niet in de eerste plaats of alleen vanwege de poederproducenten, maar ook vanwege nog wat extra inkopen voor de productie van verse zuivel. Ook de roommarkt profiteerde daarvan, maar duidelijk minder.

Op de mozzarellaprijs had het amper effect, maar genoeg om toch een paar euro's per duizend kilo bij te plussen. Mozzarella is typisch een 'mooi weerkaas'.

Verder is het snel gedaan met de betere prijzen op de zuivelmarkt. Rauwe melk werd een fractie duurder, maar boter zakte juist iets in prijs. Boter uit Nederland, Duitsland en België brengt ruwweg tussen de €4.700 en €4.800 per duizend kilo op, maar de prijzen staan onder druk door goedkoper aanbod vanuit met name Ierland. Daar vandaan wordt boter aangeboden voor prijzen die zo'n €200 per 1.000 kilo lager liggen. Er is ook goedkoop Pools product beschikbaar, maar dat accepteert niet elke afnemer.

De melkpoederprijzen staan over de hele linie onder druk. Het meest voelbaar is dat bij magere melkpoeder. Er is royaal aanbod, maar de vraag is zwak. Ook de export loopt niet hard. In de voorbije weken is er een aantal tenders geweest, waarop handelaren konden inschrijven. Maar deze verkopen bij inschrijving zijn nu wel zo ongeveer ingevuld. Grote afnemers, zoals China, blijven ondertussen in belangrijke mate afwezig.

De kaasmarkt ten slotte is stabiel tot licht dalend. Er is druk op de prijzen voor Gouda, Edam en ook Cheddar, maar er is ook weinig nieuwe handel. Producenten draaien volop aan bestaande orders. Daardoor lijkt de zwakkere markt voor nu niet heel hard voelbaar, maar voor de langere termijn moeten nog wel veel zaken worden gedaan.

{{dataviewSnapshot(46_1679585629)}}

Mozzarella ontsnapt enigszins aan de algehele trend op de kaasmarkt door een aantrekkende vraag naar deze kaassoort. De gemiddelde prijs blijft nog wel onder die van Goudse en Edammer foliekaas, maar zou daar de komende weken boven uit kunnen komen als hogere temperaturen en mooier weer doorzetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden