Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs lijkt bodem nog niet bereikt te hebben

22 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs lijkt de bodem nog niet bereikt te hebben. Wederom sloot de koers dinsdag lager en vandaag lijkt het die daling voor te zetten. Verbeterd weer en een langer graanakkoord blijven de prijs goed doen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zodanig dat de prijs op de Matif gisteren het laagste punt in anderhalf jaar bereikte. In de VS daalt de prijs minder hard. Op de CBoT staat de prijs nog altijd hoger dan tijdens het dipje van twee weken geleden. 

Russische media melden dat de tarwedeal met 120 dagen is verlengd. Het land lijkt er echter op aan te sturen dat het na zestig dagen al wil gaan onderhandelen over een nieuwe deal. Waarmee de deal voor hen effectief een looptijd heeft van zestig dagen. Een voortgang van de deal na 18 mei is afhankelijk van de versoepeling van de Westerse sancties. De VS geeft aan dat het versoepelen van de sancties gevoelig liggen. Zo voelt het land er weinig voor om de Russische landbouwbank aan te sluiten op het SWIFT-betalingssysteem. 

De Europese export loopt behoorlijk op rolletjes. De Europese Commissie meldde vandaag dat de Europese tarwe-export in de periode tot en met 19 maart 22,13 miljoen tarwe bedroeg. Een stijging van bijna 8% vergeleken met diezelfde periode een jaar eerder. Bovendien wordt de opmerking gemaakt dat het nieuwe dataverwerkingssysteem nog tegen problemen aanloopt. Zo lopen de cijfers uit Duitsland en Italië iets achter de feiten aan. 

Koersen
De tarweprijs op de CBoT sloot dinsdag 2,5% lager en kwam uit op $257,48 per ton. Die koers lijkt doorgezet te worden want momenteel staat het meicontract voor tarwe in Chicago 2,89% lager op $250,04 per ton. In Parijs stond de prijs aan het eind van de dag op €253,50 per ton een daling van €4,50 vergeleken met maandag of een val van 1,74%. Daar staat de koers 2,27% lager op €247,75 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden