De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwekoers op de Matif en de CBOT daalde maandag hard na de verlenging van de granendeal. Het nieuws dat de Amerikaanse wintertarwe er beter aan toe is, drukt de prijzen ook. De Oekraïense graanoogst daalt waarschijnlijk van 53,1 miljoen ton naar 44,3 miljoen ton. Rusland heeft maandag de eisen uiteengezet voor een verdere verlenging van de graandeal. Wordt daar niet aan voldaan, dan dreigt het land Afrikaanse landen gratis tarwe te geven.
Soja
De sojakoers sloot maandag hoger op de CBOT. Een hogere Brent-olieprijs zorgde ook voor hogere sojaprijzen, omdat het de inzet van sojaolie in biobrandstof aantrekkelijk maakt. Ook profiteert de prijs van de goede Amerikaanse exportcijfers.
Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York zijn maandag gedaald. Waar de sojakoers de Brent-olie koers volgde, volgde de suikerkoers de WTI-oliekoers. Die verloor maandag veel waarde, waardoor de inzet van suiker voor de productie van ethanol minder aantrekkelijk werd en er meer suiker beschikbaar kwam voor de markt.
Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen stegen maandag. De prijzen daalde in eerste instantie, na zorgen dat de naschokken van de onrust op de Europese bankenmarkt zorgden voor een recessie en minder vraag naar grondstoffen zoals koffie. Maar herstelden zich dankzijn een koersdaling van de dollar.
Palmolie
De Maleisische palmolieprijzen stegen dinsdag door de sterkere sojaoliekoers op de CBOT en door goede exportdata. Maandag bereikte de koers het laagste punt in bijna 7 weken tijd, door zwakke plantaardige oliën en wereldwijde economische zorgen.
Aardgas
De Europese gasprijs bereikte maandag het laagste punt sinds augustus 2021. De contracten voor de komende maanden zijn allemaal relatief laag, pas in oktober wordt het gas weer duurder. Mogelijk kan vandaag een verdere daling verwacht worden. Dan komt namelijk de Franse blokkade van een aantal LNG terminals ten einde.
Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg maandag, maar staat onderliggend ook onder druk van onrust op de financiële markten. Ook drukte de hoge Russische voorraad de prijs. Wel is er een sterke vraag vanuit China die ervoor zorgt dat de prijs stijgt.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers sloot maandag hoger. De euro profiteerde van de zwakke dollar en goed nieuws nadat UBS Credit Suisse overnam voor 3 miljard Zwitserse frank. Ook uitspraken dat de prijsdruk te hoog is, zorgde voor een koersstijging.