Shutterstock

Analyse grondstoffen

Havermarkt groeit dankzij havermelk, prijs daalt

17 Maart 2023 - Max van der Heijden

De haverprijs is de afgelopen maand gedaald. Dat geldt zowel op de prijzen zoals die wekelijks worden geraporteerd door de RVO en voor de koers op de Chicago Mercantile Exchange. Ook op de Europese spotmarkt zijn de prijzen gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse haveropbrengst is ongewijzigd, volgens de laatste editie van het WASDE-rapport. Vergeleken met vorig seizoen is de oogstopbrengst nog altijd hoger. Ook is de vraag naar haver voor voedsel gegroeid. Wel zit de haverprijs in de lift. De USDA meldt in het rapport dat de gemiddelde boerderijprijs is gedaald van $4,85 per bushel naar $4,75 per bushel. 

Bloomberg meldt dat de vraag naar haver en haverproteïne. Vooral de vraag naar havermelk is scherp gegroeid. Een obstakel voor de haver is dat het bewerkt moet worden voordat het goedkoop vervoerd kan worden. Volgens Randy Strychar zijn de havercontracten op de CBOT niet geschikt voor de handel. Zo laat hij weten aan Bloomberg. 

Oatly
Deze week maakte havermelk bedrijf Oatly bekend dat de verkopen in zowel Europa, het Midden-Oosten en Africa groeiden net als die in Noord-Amerika. In die laatste regio zelfs met 24,5%. In Azië was er sprake van een groei van 31,9%. Dit kwam met name door agressieve promotieacties van het bedrijf in China waar het door de coronamaatregelen een deel van de voorraad snel moest kwijt raken. Wereldwijd groeide het volume met 19,1%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden