Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ook Verenigde Naties wil graandeal van 120 dagen

16 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de Matif en CBOT zijn woensdag gestegen. Onrust op de markt over het wel of niet verlengen van de tarwedeal zorgt voor spanning op de markt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vandaag lijkt de rust weer wat teruggekeerd op de markt. Handelaren lijken een afwachtende houding te hebben aangenomen. Later vandaag worden de resultaten van een Egyptische tender verwacht. Het laagste bod was $279,50 per ton voor 60.000 ton tarwe uit Oekraïne. De VS exporteerde vorige week 492,600 ton tarwe, wat overeenkomt met verwachtingen van investeerders. Waar andere grondstoffen lijden onder de paniekerige situatie die is ontstaan na het faillissement van de Silicon Valley Bank en de daaruit ontstane onrust, lijkt op de tarwemarkt de rust enigszins zijn teruggekeerd. 

120 dagen
De graandeal verloopt op zaterdag en Rusland heeft eerder aangegeven de deal graag met zestig dagen te verlengen. Daarin staan ze echter alleen want alle andere partijen. Oekraïne, De VN en Turkije willen een verlenging van 120 dagen. ''Voor ons is de tekst van het akkoord duidelijk. Daarin staat een verlenging van 120 dagen'', liet VN-woordvoerder Stephane Dujarric weten aan Reuters. ''We hebben flinke stappen gezet, maar er zijn nog wel wat obstakels, met name als het gaat om betalingssystemen. We blijven proberen die obstakels te overwinnen.'' Van Rusland is het bekend dat het als eis heeft dat de Russische Boerenbank weer wordt aangesloten op internationaal interbancair betaalsysteem Swift. 

India
Slecht getimede regen en hagel kunnen schade aanrichten aan Indiase gewassen zoals wintertarwe vlak voordat het oogstseizoen begint. De gewassen hebben al geleden onder hittestress. Dat laten deskundigen en weerinstituten weten. Als de voorspellingen uitkomen zal de Indiase oogst flink lager uitvallen. De tarweprijs op de Matif is woensdag met 1,02% gestegen naar €272 per ton. Vandaag lijkt de prijs te dalen. Aan het einde van de middag staat de koers zo'n 2% lager. Op de CBoT steeg de prijs gisteren met 2,37% naar $258,22 per ton. Die koers staat na het openen van de CBoT lager. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden