Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Spotmelkprijzen flink lager dan grondstofwaarde

15 Maart 2023 - Wouter Baan

Ondanks dat de uitbetalingsprijzen naar melkveehouders grote stappen naar beneden zetten, blijft de kloof met de spotmelkprijzen groot. Die staan namelijk ook onder druk. Het ziet er bovendien niet naar uit dat de situatie in de komende maanden verandert.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbetalingsprijzen in Nederland en België zijn in de afgelopen maanden afgedaald tot ongeveer €50 per 100 kilo, of zelfs al daaronder. De gemiddelde basismelkprijs in Nederland voor maart zit ook al onder de grens. De stappen omlaag liegen er niet om en zijn van historische proporties. Vaak in orde van grootte van €3 tot €5, of zelfs nog meer. 

Kloof is groot
Toch wil de kloof met de spotmelkprijzen maar moeilijk kleiner worden. Eind december, toen de gemiddelde melkprijs nog boven €60 lag, bewogen de spotmelkprijzen zo'n €20 lager. Dat verschil staat medio maart nog steeds op de borden. Dergelijk grote verschillen zijn historisch nog nooit voorgekomen. Wellicht incidenteel een keer, maar niet over een langere periode zoals dat nu het geval is.

Fabrieken die melk op de spotmarkt (moeten) verkopen, lijden dus grote verliezen. Kopers kunnen er op hun beurt 'voor een prikkie' aan. Toch zijn die er niet zoveel, want door de snel opgelopen melkproductie in Noordwest-Europa zit de verwerkingscapaciteit op veel plekken vol. Bovendien is er geen prikkel om extra te produceren, gezien de afzet tegenvalt. Veel zuivelproducenten worden linksom of rechtsom geconfronteerd met vraaguitval. Dit als gevolg van de hoge voedselinflatie op de thuismarkten en een zwakke wereldmarktvraag. 

Kloof blijft groot
Voorlopig lijkt de grote kloof tussen de spotprijzen en uitbetalingsprijzen aan te houden. Historisch gezien tikt de DCA-spotmelknotering in Nederland begin mei (week 18) het laagste punt aan, wanneer de melkaanvoer seizoensmatig het hoogst is. Dit betekent dat verdere dalingen op de loer liggen. Wel zijn de spotprijzen al behoorlijk diep gedaald. Ook de uitbetalingsprijzen naar melkveehouders blijven in de komende maanden verder afdalen. Wellicht zelfs tot ongeveer €40, het niveau waarop de grondstofwaarde zich momenteel begeeft. Daarmee krijgen verwerkers weer meer lucht, wat ten koste gaat van melkveehouders. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden