Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vloeibare zuivel hardst omlaag in dalende markt

10 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De oplopende melkaanvoer zorgt ook deze week weer voor verdere druk op de zuivelprijzen. De kaasprijzen voelen daarvan tot nog toe het minst. De poedermarkt staat meer onder druk. Boter werd even iets duurder, maar de markten voor boter en room zijn het meest volatiel. De grootste prijsdalingen werden geregistreerd op de markt voor vloeibare halffabrikaten, met magere melkconcentraat aan kop.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs ervan daalde volgens de notering van DCA met ruim 15% naar €1.485 per ton droge stof, maar er werd ook aardig wat product verkocht op een niveau van €1.400 en zelfs lager.

De roomprijs daalde in euro's gerekend harder dan die van concentraat, maar procentueel gezien slechts half zo snel (-7,6% tov 15,4%). Met een notering van €4.990 per ton is room product nog wel stevig ondergewaardeerd ten opzichte van boter (€4735) en boterolie. Welk product de komende weken voor meer prijsverschil zal zorgen, boter of room, is evenwel niet te zeggen De eerste optie lijkt logischer, gezien de breed dalende markt, maar niets is gegarandeerd in de huidige volatiele markt.

Bij de melkpoeders blijft er ook neerwaartse druk op de prijzen. Veel zuivelbedrijven willen voorkomen dat er veel vloeibaar product op de spotmarkt komt en verpoederen daarom extra. Ook de lage concentraatprijzen lokken extra poederproductie uit. Al zal er dus veel magere melkpoeder bijkomen en dat zal niet allemaal de opslag in gaan. De export loopt ook niet hard. Er zijn wel een aantal tenders geweest in de laatste weken, maar die worden slechts ten dele gevuld door Europa. Daarom lijkt het voor de hand te liggen dat de poederprijzen verder omlaag gaan.

Ten opzichte van andere melkpoeders lijkt magere melkpoeder nog wel vrij goed in de markt te liggen. De afzet van niet al gecontracteerd volle melkpoeder en fat-filled melkpoeder loopt veel moeilijker. Van het laatste product worden door sommige fabrikanten al partijen voor feed aangeboden.

De productie van weipoeder ligt op een vrij laag pitje, ook al is de wei regelmatig gratis, of tegen een vergoeding voor vrachtkosten op te halen. De opbrengsten voor weipoeder gaan bijna volledig op aan droogkosten.

De kaasmarkt wijkt qua beeld niet af van de andere zuivelmarkten. Ook hier is er druk op de prijzen. Goudse foliekaas daalt iets meer in prijs dan Edammer kaas. Van dit laatste product lijkt momenteel iets minder beschikbaar te zijn, vandaar de iets hogere prijs.

Foliekaas met het Frau Antje-label brengt wel weer de normale meerprijs op. Mozzarella is ook iets zwakker, maar het aanbod is hier tijdelijk ook iets beperkter door productieproblemen bij een fabrikant, zo wordt gemeld.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden