Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs stijgt weer licht, zorgen over Rusland

3 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn gisteren hoger gesloten en ook vrijdag lijken deze weer in de lift te zitten. In aanloop naar het weekend stijgen de prijzen wederom door koopjesjagers, zorgen over een verlenging van de granendeal en een hittegolf in India.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In India dreigt een hittegolf tijdens het rijpingsproces granen te beschadigen en voor het tweede jaar op rij de tarweproductie schade toe te brengen.

Rusland beschuldigt het westen ervan de graandeal om zeep te helpen. De graandeal loopt 18 maart af. Vorige keer toen de verlenging van de destijds lopende graandeal naderde, in november, liep de spanning ook al hoog op. Hoewel Rusland toen ook aangaf dat de eisen van het land nog niet ingewilligd waren, werd de deal toch verlengd. Destijds ging het om de Russische kunstmestexport. Nu wil Rusland dat haar landbouwbedrijven en exporteurs onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt krijgen. 

Volgens verschillende bronnen heeft Iran in een tender Russische tarwe gekocht. Beide landen lijden onder strenge westerse sancties. Het lijkt erop dat Iran wapens levert aan Rusland in ruil voor tarwe. 

Koersen
De contractprijs tarwe op de Matif steeg met 1,01% van €271,50 per ton naar €274,25 per ton. Momenteel staat de prijs met 0,27% in de lift. In Chicago op de CBoT steeg de prijs ook. Naar $257,67 per ton, een stijging van 0,61% vergeleken met woensdag. De CBoT-koers staat vrijdag aan het begin van de handelsdag 0,64% lager.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden