Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Importeurs cacao vangen bot door tekorten

6 Maart 2023 - Wouter Baan

De cacaokoers in Londen kende ups en downs de afgelopen week. Woensdag bereikte de prijs het hoogste punt in ruim twee maanden, nadat de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) voorspelde dat de wereldwijde cacaovoorraad in het seizoen 2022/23 met 3,5% gaat dalen. Importeurs van cacao merken de gevolgen hiervan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De verwachting dat er een voorraadtekort aan komt, is versterkt door de weersomstandigheden. Vooral die in West-Afrika'', zegt de organisatie. Wel verwacht de ICCO dat de wereldwijde cacaoproductie in 2022/23 groeit met 4,1%, maar op dit moment bepalen vooral de krappe voorraden het marktsentiment.

Ivoriaanse export hapert
Ivoriaanse cacaoboeren hebben in de periode 1 oktober tot en met 26 februari 2,9% minder cacaobonen naar de havens gestuurd dan diezelfde periode een jaar geleden. Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld, dus dit nieuws komt hard binnen op de markt. Ook Nigeria, eveneens een grote producent, exporteert minder cacao. Het Afrikaanse land voerde in januari 5,9% minder cacao uit dan een jaar geleden.

Ook stijgt de prijs door berichten dat sommige cacaohandelaren in Ivoorkust hun contract soms niet na kunnen komen door een tekort aan cacaobonen. Marktvorsers schatten het tekort in op 150.000 ton. In Ivoorkust zijn volgens Reuters niet genoeg cacaobonen beschikbaar om aan exportcontracten te voldoen, zeker nu meer cacao lokaal wordt gemalen. Bovendien zijn er door het tekort aan kustmest en pesticiden zorgen over de kwaliteit van West-Afrikaanse cacaobonen.

Tekorten raakt bedrijven
Door de tekorten krijgen grote kopers nul op het rekest van de Ivoriaanse toezichthouder op de cacaomarkt. Dit geldt onder meer voor Barry Callebout en Cargill. Zijn kunnen geen extra volumes kopen bovenop de gecontracteerde volumes, terwijl daar wel vraag naar is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden