De zuivelmarkt voelde deze week een beetje vreemd aan. De meeste kaas- en melkpoederprijzen stonden (en staan) onder druk, maar omdat de druk daar minder hoog was dan in het vloeibare segment, ging er toch nog redelijk was product in melkpoeder en kaas. Het gevoel is dat daarmee de verliezen beter kunnen worden opgevangen dan met gewoon vloeibaar wegzetten.
Kennelijk zien partijen nog mogelijkheden voor export en alternatieve afzet, maar heel doorzichtig is de markt momenteel niet. Prijzen van bepaalde producten lijken momenteel veel losser ten opzichte van elkaar te staan dan normaliter, zo merkt een aantal handelaren op.
Ook bij de poeders is te zien dat de prijzen van bepaalde poeders elkaar weer meer gaan naderen.
Food en feed dichter bij elkaar
Bij magere melkpoeder is het prijsverschil tussen food-kwaliteit gestandaardiseerde melkpoeder en feed-kwaliteit ongestandaardiseerde melkpoeder flink afgenomen. De intrinsieke waarde van het laatste product doet zich bij lagere prijsniveau's meer gelden.
Bij weipoeder is hetzelfde te zien.
{{dataviewSnapshot(46_1677772771)}}
De prijs van dit laatste product blijft relatief laag en de aanmaak ervan niet erg lonend. Wei en ook ingedikte wei wordt nog steeds gratis of bijna gratis opgehaald, omdat het anders niet loont om het te drogen. Dit met name door de hoge droogkosten.