Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suiker, soja en koffie opnieuw in het groen

3 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe 
De opwaartse beweging op de tarwemarkt die eerder deze week zichtbaar was, zet niet door. Gisteren sloot de Matif weer onder €285 per ton. Tegengestelde krachten werken tegen elkaar in. Dat zijn onder meer winstneming van speculanten, terwijl er aan de andere kant signalen zijn van een aantrekkende Chinese vraag. 

Soja 
De sojaprijzen in Chicago laten al langere tijd een opwaartse trend zien, zij dat het koersverloop grillig is. De afgelopen dagen trok de koers aan tot boven $560 per ton door een sterkere Braziliaanse reaal. Lange tijd was de markt in spanning door slechte oogstprognoses in Argentinië, maar door recente regenval zijn die zorgen naar de achtergrond verdwenen. Ook de Braziliaanse oogst is beter dan verwacht, waardoor het opwaartse potentieel - bij gelijkblijvende Chinese vraag - gering lijkt. 

Suiker
De suikermarkt heeft de afgelopen dagen grote stappen naar boven gezet op de ICE in New York. De koers heeft zelfs de hoogste stand in meer dan 5 jaar bereikt. De markt is in de ban van een slechte productieverwachting in India, een van de toonaangevende spelers op de mondiale suikermarkt. De geraamde productie in dat land is voor dit seizoen met 7% verlaagd tot 34 miljoen ton. 

Koffie
Nadat de koers in New York woensdag nog een stapje terug deed, was er gisteren weer een plusje te bespeuren. De markt is bullish door een dreigend mondiaal tekort. Koffiehandelaar Volcafe heeft voorspeld dat de robustamarkt voor het seizoen 2023/24 een recordaantal van 5,6 miljoen zakken tekort komt, dat is een verdubbeling van het huidige tekort. Ook de Arabica-boon is schaars. 

Palmolie
De palmoliemarkt beweegt vrij rustig omlaag, hoewel de markt onderliggend genoeg onzekerheden kent. Een daarvan is de coronapandemie in China. Op korte termijn perkt dit de afzetkansen in, maar op de langere termijn kan het opening van de economie wel vraag aanwakkeren. De markt is de afgelopen dagen teruggezakt tot 3.751 Maleisische ringgit per ton. 

Aardgas 
De downtrend op de aardgasmarkt is de afgelopen dagen omgezet in een opwaartse beweging,. Desalniettemin blijft de TTF-Future steken onder de grens van €60 per megawattuur. De opleving is een gevolg van kouder weer in Europa. 

Brent-olie
De prijs van Brent-olie beweegt duidelijk omlaag door oplopende voorraden in de VS. Hierdoor ontstond winstneming van speculanten, waardoor de prijs terugzakte tot ongeveer $80 per vat. Ook duwt recessieangst in de Verenigde Staten de olieprijs naar beneden, terwijl de Chinese vraag ook zwak is. 

Eurodollar-koers
Een euro is ondertussen weer ruim $1,09 Amerikaanse dollar waard. Gisteren versterkte de Europese munt weer aanzienlijk. De markt wordt bepaald door het rentespel van de centrale banken. Waar de FED deze week met 25 basispunten verhoogde, wordt door de ECB een verhoging van 50 basispunten verwacht. Dit steunt de koers. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden