De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwenoteringen op de Matif deed een klein stapje omhoog. Op de CBoT was het opwaarts momentum krachtiger. Spelers op de markt vrezen dat het koude weer dat in delen van de VS wordt verwacht schade toebrengt aan de wintertarwe.
Sojabonen
Soja steeg op de CBoT door krapper aanbod op de markt. De Braziliaanse vereniging van van graanexporteurs Anec stelde de maandelijkse exportverwachting voor soja naar beneden bij tot 1.222 miljoen ton. Vorige week was dat nog 1.356 miljoen ton.
Suiker
De suikernoteringen stegen afgelopen handelssessie verder door. Op de beurs in New York pluste de koers 2,6% en steeg daarmee naar het hoogste niveau in 6 jaar. In Londen steeg suiker met 2,1%. Problemen met de oogst van suikerriet in India en de verwachting dat er in Brazilië meer suikerriet in de ethanol verdwijnt, stuwen de prijzen op.
Koffiebonen
Koffie maakte een flinke stap omhoog. Ook bij koffie tikt nieuws uit Brazilië stevig aan. Door een zwakke bloei van de koffieplanten in een grote teeltregio in het land is de koffie productie naar beneden bijgesteld.
Palmolie
Palmolie krabbelt voorzichtig op. Een relatief ruim aanbod, beperkte aanbod en een ongunstige wisselkoers houden het deksel op de markt. Indonesië wil dat palmolieproducenten hun productie voor de binnenlandse markt met 50% verhogen.
Aardgas
De Nederlandse TTF aardgas notering bewoog vooral zijwaarts afgelopen handelssessie. Relatief zacht weer voor de tijd van het jaar, goed gevulde opslagen en voldoende aanbod van stroom opgewekt met windturbines houden de markt in bedwang.
Brent-olie
Een vat Brent ruwe olie passeerde gisteren weer de grens van $85 per vat. Analisten zijn voorzichtig in hun verwachtingen. Er wordt vol spanning gekeken naar de rente waarmee de Fed later vandaag komt en wat de OPEC doet met de productie doelen.
Euro/dollar
De euro leverde gisteren iets in ten opzichte van de dollar naar $1,08. Analisten verwachten dat de Fed de teugels op het strenge rentebeleid iets laat vieren. Van de ECB wordt een dergelijke versoepeling nog niet verwacht.