Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Onrust op tarwemarkt door mogelijke escalatie oorlog

26 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een mogelijke escalatie van de oorlog in Oekraïne zorgt voor spanning op de tarwemarkt. Mede daardoor zat de tarwemarkt vandaag (26 januari) in de lift. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel het maartcontract op de CBoT als op de Matif eindigde vandaag hoger. De Amerikaanse tarwe-export voldeed vorige week precies aan de verwachtingen van analisten. In totaal verliet 0,5 miljoen ton tarwe het land. Het meeste daarvan ging naar Japan en Mexico.

Oekraïense tarweproductie
De Oekraïense tarweproductie zal in 2023 voor het tweede jaar op rij dalen. De tarweproductie zal uitkomen op 16 miljoen ton, meldde het Oekraïense comité voor graanhandelaren op donderdag. Het gaat om het best mogelijke scenario zegt de organisatie tegen Reuters. 

De totale Oekraïense granen- en oliehoudende zadenproductie daalt van 67 miljoen in 2022 naar 50 miljoen ton in 2023. En hoewel het land er redelijk in slaagt om de granen en zaden via de Zwarte Zee te exporteren, is transport duurder geworden.

Het USDA trekt de officiële tarweoogst, zoals die gemeld wordt door de Russische overheid, in twijfel. Een medewerker van het Amerikaanse landbouwministerie zegt tegen Reuters dat de officiële oogstcijfers niet realistisch zijn. Vanuit Rusland wordt een oogst voorspeld van meer dan 100 miljoen ton tarwe. Het USDA ging in de laatste twee Wasde-rapporten uit van een oogst van 91 miljoen ton tarwe. 

Volgens Mark Jekanowski, voorzitter van de World Agricultural Outlook Board van de USDA kunnen de voorspellingen van Rusland in verband met het weer en oude oogsten niet kloppen. 

Koersen
Het maartcontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met 0,97% naar €284,50. De prijs is nu gestegen naar €286,25 per ton. Een stijging van 0,62%. Het maartcontract op de CBoT sloot woensdag op $271,72 per ton. De prijs sloot daarmee 0,82% hoger. Op het moment van schrijven staat de koers 1,55% hoger op $276,59 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden