Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Eindelijk regen in Argentinië, prijzen in de lift

23 Januari 2023 - Max van der Heijden

Regenval in Argentinië lest de dorst van de sojabonen daar. Op veel markten zal het aan het begin van de week rustig zijn vanwege Chinees Nieuwjaar. Dit is de Markt Starter van maandag 23 januari 2023. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwerprijs op de Matif sloot vrijdag vlak. Op de CBOT zat de prijs in de lift dankzij goede export vanuit de VS. Na het weekend staan de tarweprijzen weer lager. 

Soja
De sojakoers daalt sinds het duidelijk is dat het gaat regenen in Argentinië. Afgelopen weekend viel er al wat regen in het door de droogte geteisterde land en voor de komende week wordt er nog meer verwacht.

Suiker
De suikerprijzen stegen vrijdag licht. Een vraag die boven de markt hangt is wat India gaat doen met de suikerexport. Reuters meldt dat de Indiase regering waarschijnlijk geen verdere suikerexport gaat toestaan dit seizoen. De Indiase regering houdt vooralsnog de deur op een kier.

Koffie
De arabica- en robustaprijzen sloten vrijdag hoger. De robustakoers zat in de lift na nieuws dat de robusta-oogst in 2023 3,8% lager uitvalt. Ook zat de boon in een opwaartse beweging door strakkere voorraden. Arabica stond meer onder druk, maar eindigde alsnog hoger.

Palmolie
De palmoliekoers was vlak in aanloop naar Chinees Nieuwjaar. Een sterkere ringgit maakte de palmolie minder aantrekkelijk voor voor buitenlandse kopers. De markt is vandaag en morgen gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar.

Aardgas
De aardgasprijs liep vrijdag op. De gasvoorraden in Europa zitten vrij vol en ook de import van LNG verloopt goed, wel is er mogelijk meer concurrentie van Thailand en India, die willen profiteren van de lagere LNG prijzen. De temperatuur gaat weer stijgen de komende week. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs zat het afgelopen weekend in de lift, maar daalt maandag licht. De verwachting is dat het rustig is aan de vraagzijde vanwege Chinees Nieuwjaar deze week.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers ging vrijdag licht omhoog. De euro steeg nadat duidelijk werd dat de Duitse producentenprijsindex meer steeg dan verwacht. Ook de uitspraken van Lagarde dat de ECB niet overweegt om de renteverhogingen te vertragen, zorgde voor een hogere euro koers. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden