Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Poetin zorgt voor vals alarm op tarwemarkt

19 Januari 2023 - Max van der Heijden

De spanning op de tarwemarkt lijkt ietwat terug te zijn. De Matif sloot gisteren voor het eerst in lange tijd hoger, dit na uitspraken van Poetin en de VN omtrent de tarwe-export uit het Zwarte Zeegebied. De koers op de CBOT in Chicago beweegt de andere kant op. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren riep de VN de partijen die betrokken zijn bij de graandeal op om inefficiënties in de logistiek weg te poetsen. Meer dan honderd schepen liggen nu stil bij Turkije terwijl ze wachten op een inspectie voordat ze verder mogen varen. Er werd in het statement naar niemand specifiek gewezen. Een week geleden gaf VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield Rusland de schuld van de botenfile. Ook voelt de tarwemarkt nog steeds de naschokken van de uitspraken van Poetin over het veiligstellen van de Russische tarwevoorraad.

In hoeverre die uitspraken ook gaan uitkomen, moet nog maar blijken. Het Russische ministerie van Landbouw maakte vandaag bekend dat het geen plannen heeft om het exportquota te verlagen. De Russische graanexport voor het seizoen 2022/23 komt uit op 55 tot 60 miljoen ton. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Het maartcontract voor tarwe op de CBoT sloot gisteren lager en volgde daarmee de soja- en maiskoersen die daalden nadat gunstig weer in Brazilië en Argentinië werd voorspeld. Vandaag opende de koers in het rood en staat de prijs weer onder druk van goedkopere tarwe uit andere landen. Wel kunnen er koopjesjagers actief zijn die hopen te profiteren van de koersdaling van gisteren. 

Koersen
De prijs van het maartcontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met 0,69% van €286,75 per ton naar €288,75 per ton. Momenteel staat de prijs lager op €286,25 per ton. Op de CBoT daalde de koers met 0,97% van $275,03 per ton naar $272,36 per ton. Momenteel zit de prijs in Chicago in de lift en staat deze op $274,66 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden