Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen laten nog geen herstel zien

17 Januari 2023 - Max van der Heijden

De prijzen op de tarwemarkt lijken nog geen bodem te hebben gevonden. Op de Matif bereikte de prijs maandag het laagste punt sinds het begin van de oorlog en ook voor de CBOT staan de signalen op rood.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in Chicago lag gisteren stil vanwege Martin Luther King Day, maar de handelsdag die om 15.30 uur Nederlandse tijd van start ging begon daar in het rood. Het lijkt erop dat de prijs in Chicago ook gaat dalen, maar de lage prijzen bieden wel kansen voor koopjesjagers. 

De dalende tarweprijs heeft onder meer te maken met de zwakke exportvooruitzichten voor het Amerikaanse tarwe, die hevige concurrentie ondervindt van andere landen, zoals Rusland. Daar heeft consultancybedrijf IKAR de voorspellingen van de Russische tarwe-export voor het seizoen 2022/23 verhoogd van 44 miljoen naar 45,5 miljoen ton. 

ANEC, een Braziliaanse organisatie die graanhandelaren vertegenwoordigd, heeft de tarwe-exportverwachtingen voor januari verhoogd naar 753.044 ton tarwe. Vorige week was de schatting nog 446.105 ton.  

Winter
Vorige week werd door handelaren gewaarschuwd dat de Russische tarwe mogelijk zou kunnen lijden onder de winterse kou door een gebrek aan een beschermende sneeuwdeken. Nu blijkt echter dat de schade wel meevalt, want hoewel het sneeuwdeken op veel plaatsen in het land ontbrak was de kou van te korte duur om echt schade aan te richten.

Momenteel is het in Siberië relatief koud, maar de voorspelling is dat die kou zich tegen het eind van de maand heeft verplaatst naar de VS, waar het met name aan de oostkant van de Rocky Mountains relatief gezien zeer koud zal worden. 

Koersdaling
De tarweprijs op de Matif eindigde maandag op €287,50 per ton, een daling van 0,43% vergeleken met vrijdag. Op het moment van schrijven staat de prijs op €284 per ton. Op de Matif was gisteren geen handel, maar daar staat de prijs momenteel op $271,17 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden