Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Granenmarkten profiteren van effect Wasde-rapport

16 Januari 2023 - Max van der Heijden

De koersen op de Amerikaanse granenmarkten zitten in de lift vanwege het Wasde-rapport. Maleisië dreigt de export van palmolie naar de EU stil te leggen en de olieprijs begon het weekend in een stijgende lijn. Tot slot zijn de Amerikaanse markten vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day. Dit is de Markt Starter van maandag 16 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif bereikte vrijdag het laagste punt sinds de Russische invasie van Oekraïne. Op de CBOT was daarentegen een stijging zichtbaar. Die beurs had de kans om de effecten van het Wasde-rapport te verwerken. De Matif was toen al gesloten. De Amerikaanse markt profiteerde van lagere oogstinschatttingen. 

Soja
Het januaricontract sojabonen stijgt ook en bereikte vrijdag het hoogste punt in september. Dit komt nadat de CBoT de sojabonenoogst voor de VS heeft verlaagd. Ook zijn de voorraden krapper dan verwacht en is het weer in Argentinië nog steeds reden voor zorgen.

Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York zaten vrijdag in de lift. Dit dankzij een stijging van de ruwe olieprijzen die het hoogste punt in een week bereikten. Dit is uiteraard voordelig voor suikerboeren, met name in Brazilië.

Koffie
De arabica- en robustaprijs liepen vrijdag op. De zwakke dollar moedigde handelaren aan om hun shortposities in koffiecontracten af te dekken. De robustakoers klom naar het hoogste punt in drie weken tijd. 

Palmolie
De palmoliekoers is vrijdag gedaald, maar kijkt maandag omhoog door koopjesjagers die profiteren van de prijs. Maleisië dreigt de export naar de EU stop te zetten, vanwege nieuwe Europese wetgeving die ontbossing moet tegen gaan. 

Aardgas
De prijs van TTF Gas Futures is vrijdag opnieuw gedaald. Inmiddels zit de prijs ruim onder het vooroorlogse niveau, dankzij goedgevulde gasvoorraden en een voorlopig verassend warme winter. 

Brent-olie
De prijs van Brent-olie bereikte vrijdag het hoogste punt sinds de jaarwisseling, maar staat vandaag weer iets lager. Investeerders wegen de groeiende vraag vanuit China op tegen een recessie in andere belangrijke economieën. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde vrijdag licht. Gedurende dag bereikte de koers het hoogste punt in 8,5 maanden tijd, maar deze daalde daarna door lagere rendementen op Europese staatsobligaties.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden