Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Ruime voorraden zorgen voor lagere prijzen

9 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarwe- en suikerprijzen zijn afgelopen week gedaald. Maar beide grondstoffen kunnen mogelijk gaan stijgen door veranderende omstandigheden op de markt. Op de zuivelmarkt zorgt een grote hoeveelheid aan melk mogelijk voor lagere prijzen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif en de CBoT staat de tarweprijs deze week een stuk lager dan vorige week. Zo sloot het maartcontract voor tarwe op de Matif vrijdag op €300 per ton. Dat is 2,99% lager dan een week eerder. Op de CBoT daalde de prijs naar $273 per ton. Een daling van 6,07%.

De tarweprijs is de afgelopen week met ups en downs gedaald. De zorgen over de kou in de VS zijn inmiddels lang en breed voorbij en de grote hoeveelheid tarwe uit het Zwarte Zeegebied op de markt houdt de prijzen laag. Daar komt nu ook nog eens de grote Australische oogst bovenop. 

Toch zijn er nog altijd zorgen. Met name over de hogere transportkosten voor tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Sinds het begin van het jaar zijn die met 20% gestegen nu het voor vervoerders duurder of zelfs onmogelijk is geworden om schepen te verzekeren vanwege de oorlog.

Suiker
De suikerprijzen zijn sinds vorige week scherp gedaald. De goedkope olieprijzen vorige week zorgden ervoor dat er minder suikerriet wordt gebruikt voor de productie van ethanol. Bovendien zijn de oogsten in Brazilië en india mogelijk hoger uitgevallen.

Wel kunnen de suikerprijzen mogelijk gaan stijgen nu China de grenzen weer heeft geopend en de prijs van olie weer gaat stijgen. Ook is het de vraag wat de bestorming van het Braziliaanse parlement betekent voor de prijs de komende week. Aanhangers van ex-president Bolsanaro drongen zondag het gebouw binnen omdat zij de verkiezingsuitslag niet erkennen. 

Zuivel
De afgelopen week was de boterprijs relatief stabiel. Of dat zo blijft is moeilijk in te schatten. Er wordt momenteel veel melk aangevoerd, waardoor de kans aanwezig is dat de prijs weer gaat dalen. De room steeg iets in prijs, maar ook dat kan nog veranderen met de huidige melkaanvoer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden