Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Overvloed aan Russische tarwe houdt prijzen laag

4 Januari 2023 - Max van der Heijden

De koersen van de maartcontracten tarwe blijven dalen in Chicago en Parijs. Reden hiervoor is Rusland, dat ongewoon veel tarwe exporteert voor de tijd van het jaar. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Consultancybureau IKAR schat in dat het land in januari tussen de 3,6 en 3,8 miljoen tarwe zal exporteren. Concullega Sovecon schat de export voor deze maand in op minimaal 3,6 en maximaal 4,0 miljoen ton. 

In de VS viel de export voor de laatste week van 2022 flink lager uit dan verwacht. Analisten voorspelden tussen de 250 duizend en 450 duizend ton.  Uiteindelijk verliet 85.672 ton tarwe het land.

De Oekraïense regering hoopt de export vanuit het Zwarte Zee gebied te versnellen door scheepscontroles sneller te laten verlopen. Het land heeft de ambitie om meer havens te betrekken bij de deal, voorlopig te laten varen. 

Kou
Rond kerst werd de Amerikaanse tarwe geteisterd door een koufront vanuit het poolgebied. De komende week dalen de temperaturen in delen van Rusland naar -10 tot -25 graden Celsius. En net als in de VS ontbreekt ook in Rusland de sneeuwdeken die de tarwe gewoonlijk beschermt tegen de kou. Gelukkig blijft het maar een week koud, waardoor de kans op schade aan de gewassen een stuk kleiner is. 

Het maartcontract tarwe op de Matif staat momenteel op €299,25 per ton. Dat is 1,24% lager dan de slotprijs van gisteren (€303 per ton). In Chicago op de CBOT is de prijs maar liefst 3,45% lager. Deze komt uit op $275,12 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden