Zhao jiankang / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Meer coronabesmettingen in China, tarweprijs daalt

29 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is woensdag lager gesloten en daalt vandaag weer door. Op de CBOT steeg de prijs gisteren, maar ook daar is vandaag, 29 december, een daling zichtbaar. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het stijgende aantal coronabesmettingen in China tempert de verwachtingen dat de exportvraag vanuit dat land snel gaat stijgen. Ook zijn er handelaren die na de prijsstijging van de afgelopen dagen hun winst hebben willen pakken. Bovendien heeft Sovecon de verwachte Russische tarweoogst verhoogd van 100,9 naar 101,2 miljoen ton.

Zorgen over de gevolgen voor de tarwe van het koude weer in de VS zijn er nog steeds. Dat heeft veel te maken met de relatieve krapte op de tarwemarkt, waardoor een lagere oogst al snel gevolgen heeft. 

Schepen
Schepen die varen in Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne kunnen na de jaarwisseling niet meer verzekerd worden tegen gevolgen van de oorlog. Dat meldt Reuters. Herverzekeraars, de partijen die bepaalde risico's van verzekeraars verzekeren, hebben vanaf 1 januari de kans om voor het eerst sinds de Russische invasie hun voorwaarden aan te passen. Een nieuwe contractclausule sluit claims uit voor zowel vliegtuigen als schepen in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. 

Het wordt lastiger voor reders om een verzekeraar te vinden. De verzekeraars die het nog doen zullen duurder worden, maar een deel van de schepen zal ook onverzekerd op pad gaan. Dit zijn allemaal factoren waardoor de prijs volgend jaar kan gaan stijgen. 

Koersen
De tarweprijs op de Matif staat op dit moment 2,07% lager dan de slotprijs van gisteren 28 december en komt uit op €308 per ton. Op de CBOT daalt de prijs met 1,78% naar $283,48 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden