Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rivierhavens Oekraïne zien tarwe-overslag groeien

20 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is maandag licht hoger gesloten, maar staat op het moment van schrijven lager. Voor de tarwekoers op de CBOT geldt het omgekeerde. Deze sloot lager en zit momenteel in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De winterse temperaturen in de VS zorgen ervoor dat een deel van de harde tarwe mogelijk doodvriest. De Oekraïense havens aan de Danube hebben de overslag van granen met een factor 42 zien groeien. Dat meldde de Oekraïense havenautoriteit vandaag, dinsdag 20 december. 

Zes maanden lang waren drie kleine havens, die van Izmail, Reni en Ust-Dunaisk, de enige routes naar de zee. De totale omzet van de Donauhavens groeide in 2022 tot nu toe met 294% naar 14,5 miljoen ton. Dit kwam onder andere doordat de belangrijke Zwarte Zee-havens tot eind juli geblokkeerd waren. 

Stroom
Het Oekraïense ministerie van Landbouw krijgt van de regering de macht om kritieke faciliteiten te identificeren die voorrang moeten krijgen om aan stroom en energie te krijgen. De Oekraïense energie-infrastructuur is regelmatig het doelwit van Russische bombardementen. 

Bedrijven die voedsel verwerken en de agrarische industrie krijgen voorrang bij het ontvangen van energie. Vorige week vroeg de Oekraïense graanhandelarenvakbond aan de regering om levering van energie aan de graansilo's te garanderen zodat er geen schade zou ontstaan aan de oogst. 

Volgens de organisatie kan het land zich het niet veroorloven om nog meer oogst te verliezen, vooral omdat er al voor 10 miljoen ton aan opslagcapaciteit door de oorlog verloren is gegaan en het oogsten een zeer moeizaam proces was. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif staat op dit moment 0,59% lager dan gisteren en komt uit op €296 per ton. Op de CBOT staat de koers 0,2% hoger. Deze komt uit op $275,58 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden