Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Er zit weinig beweging in de Europese tarwemarkt

12 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwemarkt voelt redelijk vast aan. In Amerika zit er meer leven in de markt. Soms wil het Wasde-rapport van het USDA nog wel eens wat teweegbrengen op de granenmarkt. Dat is deze maand niet het geval. De ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied maken meer stemming op vooral de tarwemarkt. Verder is het met name het weer dat zijn stempel op de graankoersen blijft drukken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract op de Matif staat tijdens het schrijven €0,25 in de plus ten opzichte van vrijdag op €303 pre ton. Dit contract loopt er bijna uit en de meest handel vindt plaats op het maartcontract en die staat €2,25 hoger vergeleken met het slot voor het weekend op €305 per ton. Op de CBoT zit tarwe steviger in de lift met een stijging van krap 2%. Maïs staat bijna 1% hoger terwijl soja op het moment wat inlevert en ruim 1% lager staat dan vrijdag.

Het Wasde-rapport wil de granenmarkt nog weleens in beweging brengen. De december-editie van het rapport dat vrijdagavond Nederlandse tijd uitkwam liet de markt echter koud. Er zijn wat aanpassingen gedaan in de oogstprognoses en het verbruik. De wereld eindvoorraad tarwe is met 500.000 ton naar beneden bijgesteld tot 67 miljoen ton en de soja-voorraad is met 500.000 verhoogd naar 102 miljoen ton. Dat zijn geen schokkende veranderingen en is in lijn met waar de spelers op de markt min of meer op rekenden.

Goedkoop aanbod
Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee-gebied blijft een dominante rol spelen. De prijs is zelfs nog iets verder gedaald na de dalende koersen op de CBoT en de Matif. Marktbureau IKAR verlaagde de notering voor Zwarte Zee-tarwe met $1 naar $314 per ton en de Sovecon notering zakte met $2 naar $312 tot $316 per ton. Sovecon meldde daarbij dat de uitvoer van tarwe uit Rusland vorige week uit kwam op 550.000 ton. Een week eerder was dat nog 1 miljoen ton. De export loopt vertraging op door stormen op de Zwarte Zee en een lage waterstand in de Zee van Azov. Verder meldde Sovecon dat het Russische ministerie van Landbouw voornemens is tot 3 miljoen tarwe op te kopen. De export van graan uit Oekraïne werd gehinderd door de Russische drone- en raketaanvallen op de infrastructuur van de haven van Odessa. Onder andere het elektriciteitsnetwerk was doel in de aanvallen. De uitvoer heeft daardoor stilgelegen maar is vandaag (maandag 12 december) weer hervat, zo meldt het Oekraïense ministerie van infrastructuur.

De droogte in diverse grote teeltgebieden van tarwe leggen tot op zekere hoogte een bodem in de markt. Argentinië stevent af op de kleinste tarweoogst sinds seizoen 2015/16. In de zuidelijke prairie-staten in de VS komt de in deze herfst gezaaide tarwe moeilijk op gang. In het Middellandse Zeegebied is de start van de wintertarwe niet optimaal door gebrek aan vocht of door een te late zaaidatum, zo blijkt uit de Gleoglam cropmonitor. In Rusland blijft de ontwikkeling van wintertarwe achter door een gebrek aan neerslag. Oekraïne kampt volgens Geoglam naast een tekort aan vocht ook met de gevolgen van de oorlog.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden