Shutterstock

Analyse Markt Starter

Versoepelingen China hebben effect op markten

8 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijzen lijken tijdelijk de bodem te hebben bereikt. Dat geldt ook voor de olieprijs, die door de heropening van China vandaag in de lift zit. Dit is de Markt Starter van 8 december 2022.

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De scherpe daling van de tarweprijs op de Matif is gisteren enigzins afgezwakt. Op de CBoT zat de prijs van het decembercontract tarwe zelfs in de lift. Daar lijkt in ieder geval tijdelijk een bodem te zijn bereikt. De stijging is te danken aan de goede exportvraag naar Amerikaanse tarwe, die nog steeds relatief duur is vergeleken met de Russische.

Consultancybureau SovEcon heeft de verwachting van de Russische tarweoogst verhoogd naar 43,9 miljoen ton. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is woensdag hoger geëindigd. De aankondiging dat China de coronamaatregelen gaat versoepelen en het nieuws dat de droogte in Argentinië lijkt voort te duren, zorgen voor hogere prijzen. 

Suiker
De suikerprijzen eindigden woensdag licht hoger. Gedurende de dag leek het dat de prijs zou dalen, vooral door de relatief lage olieprijzen. Echter zorgde een zwakke dollar ervoor dat de suikerprijs steeg. 

Koffie
Arabica is woensdag lager gesloten. Robusta zit wederom in de lift. De weersvoorspellingen voor de komende week hebben zorgen over de arabica-oogst in Brazilië enigzins weggenomen. Ook bereikte de voorraad arabica in de ICE-magazijnen het hoogste punt in drie maanden tijd. De robustavoorraad is juist het laagst in vier jaar tijd. 

Palmolie
De palmolieprijs is woensdag licht gedaald. De nieuwe EU-regels die de import verbiedt van producten die bijdragen aan ontbossing drukten de prijs omlaag. Ook de zwakke prijs van soja-olie heeft invloed op de palmolie. Die prijs stijgt inmiddels weer, wat mogelijk een goed vooruitzicht is voor de palmolie.

Aardgas
Een koufront uit het Noordpoolgebied zorgt voor de hoogste gasprijzen in meer dan een maand tijd. Het prijsplafond voor de TTF Gas Futures wordt mogelijk ingesteld op €220 per MWh. Dat is voorgesteld in aanloop naar het gesprek over de prijsgrens volgende week.

Brent-olie
Brent-olie sloot woensdag opnieuw lager, maar lijkt donderdag in de lift te zitten. Handelaren hebben hun winst gepakt op shortposities en de aandacht gaat naar China. De gisteren aangekondigde versoepelingen wakkeren de hoop aan dat de vraag naar olie gaat stijgen. De internationale oliebenchmark staat nog steeds laag. Zorgen over een mogelijke recessie en een krappere economie zijn hier de reden voor. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag licht. Dat de bbp van de eurzone in het derde kwartaal hoger is dan verwacht, deed de koers goed. Evenals het nieuws dat Peter Kazimir, lid van de raad van bestuur van de ECB, voorstander is van een renteverhoging van 75 basispunten doet de koers goed.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden