Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boterprijs keldert door betere beschikbaarheid

7 December 2022 - Wouter Baan

De neerwaartse tendens op de botermarkt is nog niet overgewaaid. De prijs staat onder druk door extra productie en productie die nog in de pijplijn zit. Te midden van deze marktontwikkelingen voeren zuivelproducenten harde onderhandelingen met de retail voor het nieuwe jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De boterprijzen zitten duidelijk in een neerwaartse spiraal. De prijsdruk speelde eind september op en gaat nog altijd door. Sindsdien is al €1.500 van de prijs verdampt. De ZuivelNl-notering staat al onder het niveau van €5.500 per ton, de DCA-notering staat daar nog net boven, maar zal vermoedelijk ook onder die grens zakken. 

Fors meer productie
Net als de markt van kaas en melkpoeder wordt de botermarkt geplaagd door een gebrek aan vraag. Dit is een gevolg van de hoge inflatie waardoor de koopkracht onder druk staat. De slappe vraag wordt versterkt door de oplopende voorraden. De productie van boter in ons land zit namelijk in de lift en snel ook.

In september werd 11.757 ton geproduceerd, een stijging van meer dan 25% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarmee stijgt de boterproductie veel harder dan de melkaanvoer die die afgelopen maand krap 4% toenam. De extra boterproductie gaat voornamelijk ten koste van volle melkpoeder. Nooit eerder werd in september zoveel boter geproduceerd als dit jaar. Ook niet in 2017 toen de melkproductie Nederlandse verwerkers bijna over de schoenen liep.

De snel toegenomen boterproductie laat zich verklaren door de hoge energieprijzen in de vorm van gas dat het verpoederen van melk duur en daarmee oninteressant maakt. Verder was de boterprijs half september nog altijd hoog, terwijl de melkpoedermarkt toen al breukjes vertoonde. Deze ontwikkeling motiveerde verwerkers met flexibele capaciteit waarschijnlijk om extra melk tot boter te verwerken.

De groeiende productie maakt dat de krappe voorraden verleden tijd zijn. Het aanbod zal de komende maanden waarschijnlijk alleen maar verder toenemen, in lijn met de stijgende melkaanvoer die pas in mei zal pieken. Deze gedachte stelt kopers in staat om de kat uit de boom te kijken en lagere prijzen af te wachten. Temeer ook omdat er momenteel veel (winter)boter, uit Ierland en Nieuw-Zeeland, relatief goedkoop wordt aangeboden. Op welk prijsniveau de botermarkt kan stabiliseren is nog lastig in te schatten. Veel zal afhangen van de contractonderhandelingen voor de eerste helft van 2023 die zuivelproducten en de retail momenteel voeren.

Wereldmarkt
Op de wereldmarkt zit de prijs van Europese boter, uitgedrukt in dollars, tussen de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland (Global Dairy Trade) in. Nieuw-Zeelandse boter is verreweg het meest competitief wat het interessant maakt om het naar Europa te verschepen. De torenhoge prijzen in de Verenigde Staten bewegen inmiddels ook weer naar beneden, nadat er kortgeleden nog sprake was van grote tekorten waar zelfs de landelijke media over berichtte. Ondertussen zijn de krappe voorraden weer iets vlot getrokken, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaans landbouwministerie (USDA).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden