Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs doet stapje terug ondanks goede vraag

2 December 2022 - Redactie Foodbusiness

De noteringen op de granenmarkt stonden afgelopen handelssessie een klein beetje onder druk. Er is wat concurrentie van tarwe uit Rusland en dat legt op het moment een bovenkant in de markt. In de EU gaat de tarwe-export gestaag door, terwijl het in de VS niet zo wil vorderen met de uitvoer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren op €325,75 per ton. Dat is €0,75 lager vergeleken met de slotkoers een dag eerder. Op de CBoT sloot het decembercontract op $7,58¾ per bushel, een daling van 1,7%. In de lopende handelssessie staan de tarweprijzen eveneens lager. De Matif staat ruim 1% lager en de tarwenoteringen op de CBoT laten een daling van circa 2,5% zien. De decembercontracten op de CBoT en de Matif lopen er bijna uit. Het aantal openstaande posities wordt in rap tempo afgebouwd en de koersen worden daardoor volatieler. Vooral in Chicago is dat te merken met op het moment minder dan 900 openstaande posities. 

De Amerikaanse export van tarwe bleef deze week achter op de verwachtingen van de handel. Analisten rekenden op een tarwe-export ergens tussen de 300.000 en 725.000 ton maar de exportstatistiek van het USDA bleef steken op 162.500 ton. De maïsexport viel met 632.700 ton overigens wel keurig binnen de verwachtingen. De uitvoer van tarwe uit de EU loopt daarentegen wel weer beter dan verwacht. Nord Cereales dat de op twee na grootste exportterminal voor graan (gelegen te Duinkerke) in Frankrijk exploiteert meldt dat het dit seizoen al 1,2 miljoen ton graan heeft geëxporteerd. Dat is het grootste volume voor de eerste vijfmaanden van het seizoen in ruim tien jaar.

Vraag en aanbod
Hoewel de Europese tarwe-export goed loopt, zet het aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland de prijzen op de beurs in Parijs (en overigens ook Chicago) enigszins onder druk volgens verschillende analisten. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de daaraan gerelateerde onzekerheden en sancties zijn kopers wat voorzichtig met het importeren van graan uit Rusland en Oekraïne. Loopt het prijsverschil echter te ver op, dan laten afnemers graan uit het gebied ook weer niet helemaal links liggen. De positie van Rusland wordt daarbij nog eens wat versterkt door een grote graanoogst afgelopen seizoen.

Van een grote tarweoogst in Argentinië is geen sprake. De beurs van Buenos Aires verwacht opbrengsten die liggen onder de prognoses, zo maakte ze gisteren bekend. De huidige oogstverwachting voor het seizoen 2022/23 van de beurs staat op 12,4 miljoen ton. In mei, bij aanvang van het seizoen, stond de prognose nog op 20,5 miljoen ton. Late vorst in het groeiseizoen en droogte hebben flink ingehakt op de tarwe. Circa 23% van het tarweareaal in Argentinië is geoogst. Het dorsen loopt daarmee 22 procentpunt achter op vorig jaar. Ook het zaaien van soja blijft fors achter lopen. 29,1% zit in de grond tegen 46,3% een jaar eerder.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden