Shutterstock

Trend Markt Starter

Veel grondstoffen dalen, energie wel duurder

2 December 2022 - Redactie Foodbusiness

In de afgelopen dagen gingen veel grondstofprijzen omhoog, gesteund door de versoepelingen van het strikte coronabeleid in China. Naarmate de week vorder nemen veel grondstofprijzen gas terug, zoals suiker en tarwe. De energieprijzen stijgen wel verder. Dit is de marktstarter van vrijdag 2 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe oogt richtingloos 
De tarweprijs op de Matif in Parijs oogde de afgelopen dagen richtingloos en sloot donderdag een fractie lager. De Amerikaanse beurs in Chicago staat eveneens onder druk nu de Braziliaanse export weer lijkt op te starten. Vrachtwagens arriveerden gisteren weer in Paranagua in Brazilië. Door modderstromen en zware regenval hadden graantransporten naar de havenstad vertraging opgelopen. De Amerikaanse tarwe-export lag afgelopen week lager uit dan verwacht werd. De export viel 6% lager uit dan een jaar geleden. 

Sojaprijs omlaag
De wekelijkse exportcijfers voor sojabonen zitten aan de lage kant van de analistenschatting. In totaal werd 693.800 ton sojabonen geëxporteerd. Analisten hadden tussen de 550.000 en 1,1 miljoen ton verwacht. Dit, in combinatie met met gunstige weersomstandigheden in de productieregio's in Zuid-Amerika, zorgde de afgelopen dagen voor een behoorlijk stevige prijscorrectie. 

Suiker neemt gas terug
De stijgende olieprijs stuwde de prijs van suiker in de afgelopen dagen behoorlijk omhoog. Daarbij staat de productie in Brazilië onder druk door behoorlijk zware regenval in het zuiden en zuidoosten van het land. Donderdag nam de koers is New York gas terug en sloot een fractie lager. 

Koffieprijs corrigeert 
Na een forse prijsopleving lijkt de koffieprijs nu wat te corrigeren. Op de ICE in New York gingen de koffie-futures donderdag voor het eerste sinds twee weken weer significant omlaag. Analisten houden het voorlopig op een correctie na een prijsopleving, veroorzaakt door een lagere real. De koers lijkt zoekende. 

Palmolie verzwakt 
Zwakkere prijzen van andere plantaardige oliën en investeerders die hun winst willen pakken door de goede stand van de Ringgit zorgt ervoor dat de palmolieprijs iets is gedaald. Daarbij wordt de prijs ook gedrukt door de dalende prijzen voor sojaolie wat als substituut voor palmolie kan dienen. 

Koud weer stuwt aardgasprijs
De prijs van aardgas loopt op, nu het in Europa kouder begint te worden. Hierdoor moet er vaker een beroep worden gedaan op de voorraden. Op de Nederlandse termijnmarkt (TTF) steeg de aardgasprijs voor levering in januari met bijna 8% tot €147 per megawattuur. Dat is nog steeds flink lager dan tijdens de prijspiek eind augustus, maar wel de hoogste prijs in weken. 

Olieprijs stijgt weer
De olieprijs is sinds enkele dagen weer begonnen met stijgen. Daarmee anticipeert de markt op de te houden vergadering van de Opec+ op 4 december aanstaande. De verwachting is dat het kartel dan aankondigt de productie te gaan limiteren, om de prijs daarmee te voorzien van een impuls. Daarbij profiteert de markt van de aangekondigde versoepelingen van het coronabeleid in China wat de vraag waarschijnlijk doet toenemen. De prijs van Brent-olie lijkt op weg naar de $90 per vat. 

FED-baas Powel remt dollar af
De dollar is de afgelopen dagen wat verzwakt ten opzichte van de dollar. Dit komt door een milde uitspraak van FED-baas Jerome Powel die aangaf dat de Amerikaanse centrale bank het tempo van renteverhogingen mogelijk gaat vertragen. Dit om de rentestappen voor de reële economie behapbaar te houden. Analisten rekenen erop dat de rente in december met een half procentpunt omhoog gaat. Intussen is de euro opgelopen tot $1,05. Het hoogste niveau sinds medio mei. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden