Shutterstock

Analyse Granen

Granenmarkt in de min, Australië exporteert meer

1 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de CBOT en de MATIF staan op het moment van schrijven lager. Al lange tijd werd er gesproken over druk van de Zwarte Zee-tarwe maar nu lijkt dat ook effect te hebben op de prijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de United Grain Company gaat Rusland dit seizoen 53 tot 54 miljoen ton granen exporteren. Eerder schatte de Russische overheid de export nog in op tussen de 50 en 60 miljoen ton.

De Australische tarweprijzen zijn dinsdag gedaald door dat het eiwitpercentage in de tarwe hoger lag dan verwacht. Hierdoor komt er meer maaltarwe beschikbaar voor de markt. De heftige regenval in het land heeft het oogsten met enkele maanden vertraagd. 

Het land verwacht in de periode oktober - december 34% meer granen dan een jaar geleden ondanks de tragere oogst. Dit komt doordat er naar schatting 4 tot 5 miljoen ton granen in de Australische magazijnen lag. 

In de haven van het Braziliaanse Paranagua komen weer vrachtwagens met granen aan. Transporten naar de haven hadden vertraging opgelopen door hevige regenval en modderstromen in het gebied.

Koersen
Op de Matif staat de prijs van het decembercontract tarwe momenteel 0,54% lager op €324,75 per ton. Het decembercontract tarwe op de CBOT in Chicago staat 1,36% lager. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden