Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuid-Europa betaalt fors meer voor witte suiker

1 December 2022 - Jesse Torringa

Gemiddeld zijn de Europese suikerprijzen het afgelopen jaar behoorlijk gestegen, maar in Zuid-Europa wordt er nog veel meer betaald. Daarnaast moet Europa dit jaar behoorlijk wat suiker importeren om de voorraad niet tot kritieke toestand te laten slinken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde verkoopprijs in Europa lag in de maand september op €512 per ton witte suiker, dat staat in het maandelijkse suikerrapport van de Europese Commissie. Echter verschillen de prijzen, productie en gebruik binnen Europa behoorlijk, daarom is Europa opgedeeld in 3 verschillende regio's. Het verschil tussen regio 1 (Midden- en Noord-Europa) en regio 2 (West-Europa) zijn minimaal, maar in regio 3 (Zuid-Europa) liggen de prijzen fors hoger doordat er in deze landen een tekort aan suiker is. Zo werd er gemiddeld in Zuid-Europese landen €669 per ton witte suiker betaald. In regio 1 en 2, waar wel veel suiker geproduceerd wordt, werd er met €475 en €494 per ton aanzienlijk minder voor suiker betaald. Dat is nog altijd gemiddeld €102 per ton hoger dan in dezelfde periode in 2021. Voor Zuid-Europa ligt de prijs zelfs €210 per ton hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Voor het afgelopen seizoen 2021/22 zet de Europese Commissie (EC) de totale suikerproductie op 16,65 miljoen ton witte suiker en 0,6 miljoen ton isoglucose (fructosestroop). Dit seizoen verwacht de EC minder goede suikerbietenopbrengsten wat resulteert tot een lagere suikerproductie van 15,5 miljoen ton. Gezien de voorraden in Europa moet er behoorlijk wat bijgekocht worden elders in de wereld. Dit kan leiden tot een nog hogere prijs in Europa. Begin oktober dit jaar bedroeg de suikervoorraad 2,73 miljoen ton. Dat klinkt weinig, maar met die voorraad is nog geen sprake van een kritiek niveau. De suikervoorraden nemen vanaf oktober altijd weer toe door de productie die vanaf dan start tot en met januari. Deze voorraden kunnen oplopen boven de 10 miljoen in januari, maar daarna nemen deze weer af doordat de productie stilvalt.

Termijnmarkt suiker
De afgelopen weken blijft de suikernotering in London relatief stabiel als we het vergelijken met het gemiddelde van dit seizoen. Op het moment van schrijven noteert de Liffe $540 per ton. Daarmee bereikt de notering zijn hoogste punt in 2 weken tijd. De afgelopen dagen bleef de prijs per ton witte suiker tussen de $530 en $540 schommelen. De notering wordt op dit moment beïnvloed door de afspraken over suikercontracten in India. Gezien de stijging deze week heeft suiker nog geen last van de dalende olieprijzen.

{{dataviewSnapshot(48_1669908924)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden