Shutterstock

Analyse Markt Starter

Markten in de ban van Chinese coronagolf

24 November 2022 - Max van der Heijden

Vandaag is het Thanksgiving Day in de VS, waardoor er geen handel is op de Amerikaanse beurzen. Op de Matif daalt de tarwekoers scherp en zorgen over de coronagolf in China blijven de markt beheersen. Dit is de Markt Starter van donderdag 24 november 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Op de Matif maakte de tarwekoers een scherpe daling, De CBoT in Chicago was vlak. Een groot deel van de dag stonden de prijzen in het groen. Onder meer vanwege het nieuws dat meer dan 100 schepen in de Zwarte Zee liggen, wachtend om in Istanbul te worden geïnspecteerd. Er worden gemiddeld zo'n 2,5 schepen per dag gecontroleerd, lager dan de 4,9 per dag in oktober. China is van plan om 40 ton tarwe uit de eigen reserves te veilen op 30 november. De graanbeurs van Rosario zegt dat de Argentijnse tarwe-export daalt van 7 miljoen ton naar 6,5 miljoen ton vanwege lager uitvallende productie. Amerikaanse handelaren kochten voornamelijk Europese tarwe vanwege de hoge binnenlandse prijzen en de lage transportkosten. Prijsstijgingen werden beperkt door de graandeal. 

Soja
Sojabonen eindigden de dag hoger in Chicago. Zorgen over het groeiende aantal coronabesmettingen in China en dalende olieprijzen zorgden aan het begin van de dag nog voor lagere prijzen. Maar goede exportcijfers naar China dat 110.000 ton Amerikaanse soja importeert, duwden de prijs omhoog. 

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag lager gesloten. De neerwaartse druk kwam van de lage ruwe olieprijs. Die maakt ethanol minder aantrekkelijk, waardoor er meer suikerriet beschikbaar komt voor verwerking tot suiker. 

Palmolie
De palmolieprijs eindigde woensdag hoger, onder meer door sterke export vraag en een zwakke Maleisische ringgit. De verwachting is dat de prijs de komende tijd stabiel blijft. Dit dankzij de competitieve prijs vergeleken met de markt voor sojaolie, goede exportcijfers en de uitstel van de Indonesische exportheffing tot het einde van het jaar. Tenzij de prijs $800 per ton bereikt. 

Koffie
Na een aantal dagen stijging achter elkaar is de arabicaprijs woensdag weer lager gesloten door zorgen over zwakkere wereldwijde vraag, mede veroorzaakt door de coronabesmettingen in China. Ook groeien de ICE-voorraden nog steeds. Een snellere robusta oogst in Vietnam duwde de prijs van die koffie ook omlaag. De oogst was woensdag 38% gereed, meer dan het vijfjarig-gemiddelde van 30%.

Aardgas
De gasprijzen op de TTF bereikten woensdag het hoogste punt in een maand tijd door zorgen over voldoende voorraad. Dinsdag waarschuwde Gazprom dat het de gastroom door Oekraïne vanaf de 28ste aan banden gaat leggen. Dit is de laatste pijpleiding die nog Russisch gas naar Europa brengt. 

Brent-olie
De olieprijs is woensdag opnieuw lager gesloten. De angst dat het groeiende aantal coronabesmettingen in China een negatieve impact heeft op de vraag naar brandstof, heeft zijn effect op de prijs van olie. Ook heeft de VS een grotere brandstofvoorraad dan verwacht. Wel daalde de Amerikaanse voorraad ruwe olie flink. Het prijsplafond op Russische olie wordt door annalisten niet doorslaggevend geacht. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers klom woensdag omhoog, door beter dan verwacht nieuws uit de Eurozone. Zo steeg de S&P Global PMI Index, die aangeeft hoeveel vertrouwen inkoopmanagers in de economie hebben, onverwacht. Ook de S&P Global samengestelde PMI steeg. Nog steeds is er sprake van afnemende bedrijvigheid, maar minder dan verwacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden