Shutterstock

Analyse eetbare olie

Palmolieprijs deint mee met andere oliesoorten

23 November 2022 - Klaas van der Horst

De fysieke palmoliemarkt is de laatste weken tamelijk rustig geweest en reageerde vooral op de prijsbeweging van andere oliesoorten. Een nerveuzer bewegende termijnmarkt in Maleisië veranderde daar weinig aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze termijnmarkt heeft de laatste maanden sterk de neiging gehad om te reageren op allerlei mogelijke invloeden, maar zorgde in wezen vooral voor onrust. De fysieke prijs in onder meer Rotterdam werd er amper door geraakt.

De palmolieprijs is de laatsten maanden wel steeds zwakker geweest dan die van andere eetbare oliesoorten, met name van soja-olie en zonnebloemolie. Die worden in de markt duidelijk hoger gewaardeerd. Ook raapolie voor gebruik in levensmiddelen is duurder.

Geen grote lichtpunten voor exporteurs
Er bestond een tijdlang hoop dat extra Chinese importen de palmolieprijs weer verder omhoog konden helpen, maar het aanhoudende zero-Covid beleid van de overheid in Beijing en nieuwe uitbraken in het land, hebben die hoop de bodem ingeslagen.

Speculanten op de beurs in Maleisië zoeken nu lichtpuntjes in bijvoorbeeld pilots met biodiesel met daarin extra palmolie: B40 in Indonesië. Het Indonesische exportbeleid is er ondertussen op gericht om de palmolieprijs onder die van Maleisië te houden, wat ook niet helpt om de prijs omhoog te krijgen. Zeker niet op dit moment, nu er nog een ruim aanbod is in verband met de recente oogst en terwijl de vraag vrij zwak is.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox