Shutterstock

Nieuws Brazilië

Maïstransport vertraagd door protesten Brazilië

Woensdag 14:00 uur

Braziliaanse truckers die protesteren tegen de verkiezingsuitslag zorgen ervoor dat maïstransporten vertraging oplopen. De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro leek in eerste instantie akkoord te gaan met de verkiezingsuitslag waarin hij verloor van Lula, maar nu gaat hij toch de verkiezingsuitslag aanvechten.

Volgens Bolsonaro zijn de stemmen op sommige elektronische stemmachines ongeldig. De kans dat de claim van de zittende president effect heeft is klein. De verkiezingsuitslag is al bekrachtigd door het hogergerechtshof en erkend door Braziliaanse politici en internationale bondgenoten. Wel kan het olie op het vuur zijn voor een kleine groep fanatieke aanhangers dat tegen de verkiezingsuitslag protesteert. 

Deze groep die onder meer bestaat uit truckers belemmert maïstransporten vanuit de staat Mato Grosso, het hart van het Braziliaanse boerenland. Dat zeiden twee boeren maandag tegen Reuters.

Volgens de verkeerspolitie van Mato Grosso waren er maandag elf demonstraties waardoor vier federale snelwegen vlakbij boeren en graanverwerkingsfaciliteiten geheel of gedeeltelijk geblokkeerd werden. De belangrijkste openbaar aanklager van Brazilië heeft de gouverneur van Mato Grosso toestemming gegeven om de politie in te zetten om de snelwegen vrij te maken van demonstranten. 

Transportvertraging
De protesten belemmerden maïstransporten naar havens en opslagfaciliteiten, maar hoeveel maïs vertraging heeft opgelopen kon niet worden vastgesteld. De vertraging kan op termijn gevolgen hebben voor de Braziliaanse soja-export. Het is namelijk zaak om de opslagplaatsen leeg te hebben voordat in januari de soja wordt geoogst. 

De blokkades vertragen ook de bezorging van de grondstoffen waarmee begin volgend jaar maïs kan worden ingezaaid voor de tweede oogst van het jaar. Voor boeren betekenen de blokkades dat zij langer op hun geld moeten wachten. Zij worden namelijk pas betaald als zij hun product kunnen afleveren. 

Verkiezingsuitslag
Boeren waren voor Bolsonaro een belangrijke groep kiezers, maar weinig steunen er de voortdurende protesten, die mogelijk definitief verdwijnen als deze poging van de huidig president om de verkiezingsuitslag aan te vechten het niet haalt. 

Alexander de Moraes, de huidige voorzitter van het Braziliaanse hogergerechtshof, heeft laten weten dat de rechtse coalitie van Bolsonaro die de klacht heeft ingediend, hun volledige verslag van beide verkiezingsrondes binnen 24 uur moet inleveren of de aanklacht wordt afgewezen. 

Het nieuws dat de verkiezingsuitslag wordt aangevochten zorgde voor een verdere koersdaling van de Braziliaanse real, die al laag stond vanwege zorgen van investeerders over de plannen van aankomend president Lula. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief