Shutterstock

Nieuws Markt Starter

Alles wordt duurder behalve de sojabonen

23 November 2022 - Max van der Heijden

In de VS is Europese tarwe heel populair. Koffie doet het toch niet zo goed als eerder werd gedacht en de coronagolf in China heeft een impact op de sojabonen. Dit is de Markt Starter van woensdag 23 november 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De koers van de afgelopen dagen zette zich ook dinsdag weer voort. De tarwe op de Matif wordt duurder, die op de CBoT goedkoper. Dat laatste kan te maken hebben met de zorgen over een spoorstaking in de VS of geruchten dat Amerikaanse inkopers Europese tarwe kopen. Frankrijk verkoopt tarwe aan China en de mogelijkheid dat Poolse of Duitse tarwe aan de VS wordt verkocht, creëerde een grote vraag voor Europese tarwe ten koste van de Amerikaanse. 

Soja
Het sojabonencontract op de CBoT eindigde dinsdag goedkoper. Nieuws uit China, waar het aantal coronabesmettingen hard groeit, heeft mogelijk een negatieve impact op de Chinese vraag naar grondstoffen als soja en drukte zwaar op de sojaprijzen. 

Suiker
De suikerprijzen eindigde dinsdag relatief vlak. Dinsdag maakte de Thaise Suikermolens Coöperatie bekend dat het verwerkingsseizoen van de rietsuiker mogelijk pas begin december van start gaat in plaats van vandaag. Ook wordt de suikerproductieprognose verlaagd van 110 miljoen ton naar 105 miljoen ton vanwege ongunstige weersomstandigheden in het land. 

Palm olie
De prijs van palmolie steeg dinsdag door een waarde daling van de Maleisische ringgit en de gestegen vraag naar biobrandstof. Dat laatste volgt nadat de Saoedische autoriteiten terugkwamen op hun bewering dat OPEC de olieproductie aan banden legt. De exportvraag in de eerst twintig dagen van november ligt 8,1 tot 9,6% hoger dan in dezelfde periode in oktober. Een verdere prijsstijging werd beperkt door data dat voorraden in oktober het hoogste punt in drie jaar tijd bereikten.

Koffie
De koffieprijzen zaten dinsdag opnieuw in de lift nadat de USDA haar verwachtingen voor de Colombiaanse koffieproductie met 3,1% verlaagde naar 12,6 miljoen zakken. Ook de Braziliaanse koffieproductie werd naar beneden bijgesteld met een daling van 2,66% naar 62,2 miljoen zakken koffie. Dit vanwege ongunstige klimaatomstandigheden. De USDA schat alleen de arabicaproductie lager in, robusta blijft ongewijzigd. 

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures sloot dinsdag licht hoger. Gisteren werd ook bekend dat de Europese energiecommissaris voorstelt de prijsgrens van de TTF contracten in te stellen op €275 per MWH. Dat is flink hoger dan de huidige prijs van €119,64. De voorgestelde limiet treedt alleen in werking als de prijs hoger dan de grens is en het prijsverschil tussen aardgas en LNG tien handelsdagen achter elkaar groter is dan €58. Uit eerste berichten is op te maken dat zowel de voor- als tegenstanders van het prijsplafond niet staan te springen om dit voorstel.

Brent-olie
Brent-olie eindigde dinsdag hoger door nieuws over onzeker aanbod vanuit Rusland, waar het nog duidelijk moet worden wat de plannen van de G7 zijn om Russische olie aan banden te leggen. En zorgen dat Rusland, zoals het eerder zei, geen ruwe olie verkoopt aan landen die de maatregelen overnemen. De ruwe olievoorraad in de VS daalde met 2 miljoen tonnen meer dan verwacht.

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg dinsdag met een half procent na nieuws dat het consumentenvertrouwen in de Eurozone meer dan verwacht groeide en het hoogste punt in vijf maanden bereikte. Ook commentaar van de president van de Duitse Bundesbank dat de ECB de rente gaat verhogen in december deed de koers goed. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden