R.Cruijsen

Interview René Cruijsen

Blij met afzetsprong biologische zuivel

26 Oktober 2022 - Redactie Foodbusiness

Door de verkleinde prijsverschillen tussen gewone en biologische melk heeft de afzet van biologische zuivel de laatste maanden een flinke impuls gekregen. In augustus werd tussen de 10 en 15% meer melk verkocht voor de versmarkt, weet voorzitter René Cruijsen van leverancierscoöperatie Eko-Holland, de grootste leverancier van bio-melk. Hij is blij met de groei en voorziet meer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het afgenomen prijsverschil heeft geholpen, maar dat de enige oorzaak?
"Er kwamen enkele dingen bij elkaar. Door het kleine prijsverschil was het voor consumenten gemakkelijker om over te stappen. Daarnaast stapte supermarkt Plus voor de anderhalve literverpakkingen melk over van PlanetProof naar biologisch. Dat tikte ook aan."

Waar wordt bij biologisch de meeste melk voor gebruikt?
"Biologische drinkmelk is qua volume een groot artikel, maar ook in kaas gaat steeds meer biologische melk. Wat daarbij meespeelt is dat FrieslandCampina biologische kaas is gaan maken in Bedum. De afzet daarvan loopt goed, waarom ze ook meer boeren zoeken."

Wat is het grootste afzetkanaal van biologische zuivel in Nederland?
"Dat is Arla, met daarna Albert Heijn private label zuivel. Vervolgens heb je Jumbo en Superunie."

Eko-Holland levert melk aan iedereen, toch?
"Ja, wij leveren aan iedereen, al hebben diverse verwerkers ook hun eigen boeren. De afzet loopt goed. Zo goed, dat wij graag meer boeren hebben. Wekelijks komen we melk te kort, waardoor we ruimte hebben voor tien tot vijftien boeren erbij. Op jaarbasis is er ruimte voor vijftig tot honderd boeren extra."

Kunnen de hoge prijzen voor gangbare zuivel en het nog iets hogere prijskaartje van biologisch in deze tijden ook betekenen dat bio het op termijn toch weer moeilijker krijgt, zeker met de oplopende inflatie?
"Dat hoop ik niet, maar ik verwacht het ook niet. Voor de verduurzaming zou het ook erg jammer zijn. In die zin zou het mooi zijn als de supermarkten hun marge op bio iets verlaagden, ten koste van het niet-biologische product. Dan kan de afzetgroei voor bio mooi doorzetten en ontstaat er misschien ruimte voor wel duizend biobedrijven in plaats van de huidige 500 tot 550."

En dan komen er minder gewone melkveebedrijven?
"Dat zou kunnen, maar als er meer biologische bedrijven komen, met name bij natuurgebieden, komt er misschien ook meer stikstofruimte vrij voor gewone melkveebedrijven – de PAS-melders. Dan moeten we de vrijkomende stikstof wel speciaal voor hen oormerken."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden