Shutterstock

Analyse Grondstoffen

VN-gezant gaat praten met Rusland over graandeal

6 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Na een aantal dagen daling op rij is de prijs van het decembercontract tarwe op de Matif weer gestegen. Op de CBOT was er sprake van een zeer minimale daling. Ook het novembercontract voor sojabonen daalde licht, het novembercontract voor maïs bleef gelijk op de beurs in Chicago en werd iets goedkoper op de Matif.

Ondanks goede prestaties van de dollarkoers lijden de tarweprijzen op de CBOT onder zorgen over droogte in de VS, waar momenteel de wintertarwe wordt gezaaid. Ook is er nog steeds onrust over de situatie in Oekraïne. De oogstprognose van de Braziliaanse tarwe is door StoneX verhoogd van 9,67 miljoen ton naar 10 miljoen ton. De tarwe-exportverwachting is verhoogd naar 2,8 miljoen ton, wat eerder nog 2,5 miljoen ton was. De verwachte Braziliaanse tarwe-import blijft gelijk op 6,2 miljoen ton.

Rebeca Grynspan, secretaris-generaal van de VN Conferentie inzake Handel en Ontwikkeling, vertrekt volgende week naar Moskou om daar te praten over de graandeal die in juli met Oekraïne werd bereikt. Mogelijk naar aanleiding van de kritiek die Russische overheidsofficials hebben geuit richting het akkoord.

Argentinië extreem droog
De afgelopen tien jaar was het nog nooit zo droog in de Argentijnse graangordel, meldt Reuters. Het afgelopen kalenderjaar was het buitengewoon droog en als de weerberichten geloofd moeten worden, zal dat voor de rest van het jaar ook zo zijn. September was de droogste maand sinds 2006. Net in de periode dat de groeiende maïs en soja in het land de regen extra hard nodig hebben.

Hoewel het merendeel van de opbrengst pas bepaald wordt in de eerste maanden van 2023, is er een verband tussen de oogstopbrengst en regen in de laatste drie maanden van het jaar als maïs en soja worden ingezaaid.  

De Argentijnse maïs was voor 12% ingezaaid vorige week donderdag. Daarmee verloopt het inzaaien het traagst in vijf jaar tijd. Er is echter geen reden om aan te nemen dat de oogst negatief beïnvloed wordt door het tragere zaaien. Hetzelfde geldt voor de sojabonen, waarvan het inzaaien pas echt op gang komt in november. Wel kan de droogte invloed hebben op het totale aantal hectares dat ingezaaid kan worden. 

Oorzaak van de droogte is La Niña, de verwachting is dat dit weerfenomeen zal aanhouden tot begin 2023. Neerslagtrends hangen niet noodzakelijk met elkaar samen, maar een mogelijke droogte in oktober of november belooft weinig goeds voor de opbrengst.

In Frankrijk zorgt de droogte voor de kleinste maïsopbrengst sinds 2003 en de laagste productie in dertig jaar. Dat meldt de Franse telersorganisatie AGM. De groep gaat uit van 7,9 ton per hectare, het vijfjarig gemiddelde is 9,7 ton per hectare en een totale oppervlakte van 1,27 miljoen hectare. Een maand geleden schatte het Franse ministerie van Landbouw de maïsproductie op 11,33 miljoen ton, wat de laagste zou zijn sinds 1990. 

Broodprijs Egypte schiet omhoog
De prijs van tarwe en meel die gebruikt wordt om ongesubsidieerd brood te maken in Egypte is omhoog geschoten. Door een tekort aan dollars kunnen importeurs het graan dat in de havens ligt niet betalen. Het gaat om circa 700.000 ton tarwe die niet is vrijgegeven. Hierdoor ligt 80% van de fabrieken die onder meer pasta, brood en andere graanproducten produceren volledig stil. Voorraden kunnen niet worden aangevuld door een tekort aan dollars. Oorzaak hiervoor is de hogere importrekening en de lagere inkomsten vanuit toeristen. Ook hebben investeerders minder vertrouwen in de Egyptische pond.

Door deze ontwikkelingen is de prijs van tarwe in Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld, gestegen naar 9.000 Egyptische pond per ton ($458,02 per ton). Vanwege de hoge prijzen heeft een graanverwerker gevraagd of deze graan mag kopen uit de strategische graanreserves van het land. De Egyptische regering is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing. 

Koersen
De prijs van het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot woensdag op €352,75 per ton, een stijging van 0,86%. Op de CBOT stond het december contract op $9,05 per bushel (€335,04 per ton), een daling van 0,02%. Het novembercontract maïs stond op de Matif aan het eind van de dag op €338,75 en staat 0,29% lager dan gisteren. Op de CBOT is de maïsprijs onveranderd gebleven en staat nog steeds op $6,84 per bushel. Het novembercontract sojabonen sloot woensdag op $13,72 per bushel (€508,11 per ton), 0,86% lager dan dinsdag.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Analyse grondstoffen

Europese tarwe-export blijft benedengemiddeld

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe-export blijft achterlopen

Marktupdate Grondstoffen

Agrarisch grondstoffen laten gemengd beeld zien

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden