Shutterstock

Analyse Varkensvlees

Inflatiespook decimeert varkensvleesprijzen

30 September 2022 - Wouter Baan

De wind op de varkensvleesmarkt komt duidelijk uit een andere hoek. Na een warme zomerperiode, waarbij de prijzen hard aantrokken, doet de herfst nu zijn intrede. De flinke verlaging van de Duitse varkensprijs is een teken aan de wand. Ook de karkas-onderdelenprijzen staan onder druk. Een ruimer aanbod en inflatievrees zijn de boosdoeners.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf half september was al merkbaar dat het marktsentiment keerde. Hier ligt een aantal factoren aan ten grondslag. Eén daarvan is het aanbod. Het varkensaanbod laat seizoensmatig namelijk weer een stijging zien. Dit geeft slachterijen, die de hele zomerperiode geconfronteerd zijn geweest met een krapte, een beetje ademruimte. Slachterijen hebben bovendien vaak de capaciteit al aangepast op de lagere dieraantallen. Zo hebben Danish Crown en Tönnies reorganisaties aangekondigd door te gaan snijden in het personeelsbestand. Andere partijen nemen vergelijkbare maatregelen, of accepteren de situatie gelaten.

Het ruimere varkensaanbod neemt ook toe door een gebrek aan vraag. De hoge vrieskosten ontnemen slachterijen de prikkel om voorraden aan te leggen, vooral omdat de vrieskosten torenhoog zijn. Daarbij speelt mee dat slachterijen vrezen voor een prijsval. De varkensprijzen zijn in de voorbije maanden tot recordhoogtes gestegen, maar de verwachting is dat dit met de wintermaanden op komst geen standhoudt.

Prijzen onder druk
De eerste tekenen van een teruggang zijn al zichtbaar. Zo ging de toonaangevende Duitse varkensprijs (VEZG) deze week met €0,10 omlaag tot €2 per kilo. Deze ontwikkeling drukt ook de varkensvleesprijzen. Eerder deze week daalden de prijzen van hammen, schouders en andere karkasonderdelen. De verwachting is dat de neerwaartse spiraal nog wel even aanhoudt. Dit maakt het riskant om vleesvoorraden aan te leggen. Ook vleeshandelaren houden zich afzijdig. Er zijn op dit moment bijvoorbeeld geen kopers die vanuit speculatief oogpunt een partij hammen of buiken zouden opkopen.

Kortom, het ontbreekt aan vertrouwen, met de hoge inflatiecijfers als aanjager. Het CBS publiceerde vandaag (vrijdag 30 september) een recordinflatie in september van 17,1%. Dit cijfer knaagt aan de koopkracht. Het effect hiervan zal volgens gerenommeerde economen de kop opsteken, naarmate de wintermaanden dichterbij komen. De daling van varkensvlees staat niet op zichzelf. Ook de hoge zuivelprijzen verliezen terrein, net als de hoge rundvleesprijzen. De prijzen van pluimveevlees blijven vooralsnog wel op peil.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden