Shutterstock

Nieuws Soja

Amerikaanse soja traceerbaar via certificaat

28 September 2022 - Max van der Heijden

Amerikaanse sojaproducenten gaan de herkomst van hun sojabonen traceerbaar maken. Dat gebeurt via een nieuw systeem van overdraagbare certificaten. Op die manier kan de klant zien waar de bonen vandaan komen en of ze op een duurzame manier geproduceerd zijn. 

Sojabonen worden in Nederland onder meer verwerkt in diervoeders, voedingsmiddelen en non-foodtoepassingen. Jaarlijks importeert Nederland 1,3 miljard kilo sojabonen, een kwart daarvan gaat als wederuitvoer weer het land uit. 

De certificaten worden uitgegeven door de Amerikaanse U.S. Soybean Export Council en kunnen maximaal vier keer worden overgedragen. Die overdracht wordt geregeld in het U.S. Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP). In dat systeem kunnen klanten de duurzaamheid controleren en zien of de ingekochte sojabonen voldoen aan de eigen milieueisen. 

Dit is van belang voor Nederland, want bijna een kwart van de 1,3 miljard kilo sojabonen per jaar die ons land volgens CBS-cijfers invoert vanuit de VS, gaat meteen door als wederuitvoer voor verwerking in het buitenland. "Zorgen voor een duurzame inkoop van producten staat centraal bij onze inzet voor verantwoorde toeleveringsketens. We zien tot ons grote genoegen dat de U.S. Soybean Sustainability-certificeringen voortdurend verbeteren, en dat er transparante en geloofwaardige methodes zijn doorgevoerd om de duurzaamheid van de prestaties te meten. Overdraagbare certificaten zijn voor onze klanten en bedrijven onontbeerlijk om te kunnen volgen en controleren of de sojaproducten die we betrekken op duurzame wijze worden geteeld, wat tot een duurzamer mondiaal voedselsysteem leidt", aldus Dessislava Barzachka, EA Sustainability Execution Manager van Bunge.  

Het Amerikaanse Ministerie van  Landbouw gaat boeren die aan SSAP meedoen onafhankelijk controleren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden