Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs zet verdere stappen omhoog

22 September 2022

De ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne blijven van grote invloed op met name de tarwemarkt. Zowel in Europa als in Amerika deed de tarweprijs een stap omhoog door onzekerheid omtrent levering van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Hoewel ondergesneeuwd zijn er ook factoren in de markt die een prijsdrukkend effect hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe sloot gisteren op de Matif op €347 per ton. Dat is een stijging van €7,75 ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT bleef de stijging relatief beperkt de afgelopen handelssessie na de forse sprong eerder deze week. Het decembercontract voor tarwe sloot 1,1% lager op $9.03,75 per bushel. Soja en maïs leverde wat in de afgelopen handelssessie op de CBoT.

De markt had gisteren nog moeite om de nieuwste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne op waarde te schatten. Eerst was er de aankondiging van referenda in de bezette oostelijke provincies in Oekraïne en daar ging Poetin gisteren overheen met een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland. De uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied wordt daarmee moeilijker. Hoewel de export niet meteen stilvalt wordt de onrust op de markt wel verder aangewakkerd. De handel bouwt een risicopremie in voor het geval het verder mis dreigt te gaan in het Zwarte Zeegebied.

Dure dollar
Hoewel de stemming overwegend bullish is op de tarwemarkt zijn er toch ook wel een paar factoren die een prijs dempend effect hebben op de markt. Gisteren maakte de Fed bekend de rente met 75 basispunten te verhogen. De Amerikaanse centrale bank ziet zich hiertoe genoodzaakt om de inflatie onder de duim te krijgen. Geld lenen wordt daardoor duurder en dat zet een rem op de economische groei. De vraag naar grondstoffen waaronder granen kan daardoor op langere termijn lager uitvallen. De stijgende dollarkoers is daarbij voor de Amerikaanse exporteurs een extra hindernis. De dure dollar werkt overigens in het voordeel van de Europese exporteurs.

Marktbureau Safras & Mercado stelde gisteren de oogstverwachting voor tarwe in Brazilië naar boven bij tot 10,935 miljoen ton. De vorige schatting kwam nog uit op 10,5 miljoen ton. In seizoen 2021 oogstte Brazilië 7,745 miljoen ton tarwe. Kortom de tarweoogst valt dit seizoen volgens de prognose 41,2% hoger uit. Brazilië is netto importeur van tarwe, maar er worden flinke stappen gezet om de tarweteelt uit te breiden. De regering voorspelt dat het land binnen tien jaar zelfvoorzienend wordt in de tarwebehoefte. Met onder meer nieuwe rassen die bestand zijn tegen het tropische klimaat krijgen de Braziliaanse boeren ook de mogelijkheid om meer tarwe te zaaien. Een groot deel van de tarwe die Brazilië importeert komt uit buurland Argentinië. Daar verloopt het groeiseizoen minder gunstig. Door aanhoudende droogte heeft de graanbeurs van Rosario de opbrengstprognose voor tarwe en maïs in de belangrijkste teeltregio's naar beneden bijgesteld.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox