Shutterstock

Analyse palmolie

Palmolieprijs hoger op ongewisse markt

14 September 2022 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs kroop deze week weer licht omhoog op de markten in Azië, en sinds begin deze week ook in Europa. Toch lijken de vooruitzichten voor de komende maanden voor een moeilijke markt. Er zijn nog steeds veel voorraden, en kansen op de Chinese markt lijken af te nemen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grote importeur India maakt ondertussen handig gebruik van de royale kortingen die Indonesië geeft op palmolie daarvandaan. Indonesische ruwe palmolie kan heffingsvrij het land uit, wat maakt dat het product voor zo'n $995 per ton kan worden aangeboden, zo blijkt uit gegevens van de SEA, de vereniging van de (eetbare) olieverwerkende industrie in India. Concurrerende producten als soja-olie en zonnebloemolie kosten vanaf $300 per ton meer.

India is koopjesjager
Indiase verwerkers waren dus koopjesjager en importeerden vorige maand bijna een miljoen ton palmolie, bijna 90% meer dan in juli. De verwachting is dat er deze maand nog meer wordt geïmporteerd.  
De aankopen door India dreven de palmolieprijs in eerste instantie niet op, totdat de importdata bekend raakten. Dinsdag steeg de prijs aan de beurs in Maleisië toen opeens met bijna 6% naar omgerekend ruim $865 per ton. 

Ook in Europa (CIF Rotterdam) was deze week een prijsstijging te zien, maar vooralsnog geleidelijker.

Hoe groot de totale productie en met name ook de voorraden van palmolie zijn, is moeilijk in beeld te krijgen. Over de Maleisische productie en export wordt veel gepubliceerd, maar dit land is slechts de tweede producent en exporteur. Indonesië, die met overmacht nummer 1 is, is veel minder transparant. Naast deze landen zijn er diverse kleinere producenten met een opkomende productie, zoals Colombia en Nigeria. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden