Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Frankrijk werkt aan eigen graandeal met Roemenië

12 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt is afgelopen vrijdag in de plus gesloten. De ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied blijven met name op de tarwemarkt een factor van belang. Dit weekend was het Frankrijk dat een duit in het zakje deed. Verder maakt de markt zich op voor het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat vanavond Nederlandse tijd openbaar gemaakt wordt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif zit tijdens het schrijven van dit artikel in de min. Het septembercontract staat 3,3% in de min. Het septembercontract loopt er bijna uit en is met 617 openstaande posities en 1 transactie vandaag niet meer geheel representatief. Bij de overige contracten voor tarwe van de oogst blijven de verliezen beperkt van circa 0,7% tot 1%. De CBoT laat voor tarwe en maïs vergelijkbare verliezen zien, terwijl soja in de plus zit.

Rusland bracht de markt afgelopen week flink aan het schrikken door kritiek op de graandeal met Oekraïne. Volgens de Russische president Poetin pakt die overeenkomst vooral positief uit voor de EU en profiteren de arme landen er onvoldoende van. Gisteren (zondag 11 september) meldde Clément Beaune, de Franse minister van transport, op radiostation France Inter dat Frankrijk vandaag een overeenkomst tekent met Roemenië. Doel daarvan is om nog meer tarwe uit Oekraïne naar Europa en ontwikkelingslanden te krijgen. En dan met name de Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee die daarvan afhankelijk zijn voor voedsel.

Volgens Beaune gaat het in de overeenkomst om routes over land, zee en rivier. Persbureau Reuters heeft een conceptovereenkomst tussen Frankrijk en Roemenië ingezien. Daarin zou onder meer ambities staan om de efficiency van de haven van Galaţi te verbeteren, de grensovergangen in het noorden van Roemenië van beter materieel voorzien, het maximaal inzetten van containers voor de graanexport die al in de haven Constanța aanwezig zijn en het vergroten van de capaciteit in deze haven en in het Sulina kanaal. Frankrijk levert in de conceptovereenkomst financiële middelen en technische expertise voor de korte en middellange termijn.

Droogte kost kilo's
De handel maakt zich op voor de presentatie van het Wasde-rapport dat het USDA in het begin van de avond Nederlandse tijd publiceert. Analisten gaan er vanuit dat er een forse aanpassing naar boven wordt gedaan voor de Russische tarweoogst en dat de Europese maïsoogst flink lager wordt bijgesteld. De grootste onzekerheid zit bij de maïs- en sojaoogst in de VS. Warm en droog weer blijft het groeiseizoen kenmerken. Naar verwachting zorgt dat voor lagere opbrengsten. De Po Farmer Midwest Crop Tour liet twee weken geleden opbrengsten zien die onder de augustusprognose van het USDA uitkwamen. Dat het ministerie in de septembereditie van het Wasde de opbrengsten verlaagd, lijkt dan ook logisch. Een analiste van JP Morgan spreekt  over een verlaging van de maïsvoorraad van 1,6% ten opzicht van augustus, grotendeels veroorzaakt door een kleinere Amerikaanse oogst. Of het USDA het daadwerkelijk aandurft de opbrengst fors te verlagen valt nog te bezien. Het ministerie heeft de markt al vaker verrast dit jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden