Shutterstock

Nieuws grondstoffen

Palmolieprijs blijft nog zoeken naar stabiliteit

3 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs lijkt iets uit te bodemen, maar van een stabiele prijsontwikkeling is nog geen sprake. dat is vooral omdat grootst producent Indonesië de markt blijft verrassen met nieuwe acties om van de voorraden af te komen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt er zelfs op dat de Indonesische regering er met haar acties in is geslaagd de marktimpact van de oorlog in Oekraïne te doen vergeten. In de voorbije week is de palmolienotering in Maleisië namelijk op het laagste punt beland sinds juni 2021.

{{dataviewSnapshot(46_1659517741)}}
De bovenste koerslijn is in Maleisische ringgit, de onderste in US dollars. De laatste prijs van de bovenste lijn komt overeen met een prijs van zo'n $885 dollar, wat $245 minder is dan de laatste notering aan de CIF Rotterdam.

Maleisië kan als tweede producent van palmolie in de wereld weinig anders doen dan toekijken bij het optreden van de Indonesische overheid.

Indonesië worstelt met gevolgen eigen handelen
Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne voerde de regering in Jakarta een exportstop in, om de binnenlandse markt te beschermen. Dit was van korte duur en had een ander effect dan de regering had voorzien. Sindsdien zijn tal van maatregelen afgekondigd om de export weer op gang te krijgen en de opgebouwde voorraden kwijt te raken. Tot de laatste serie maatregelen horen een verlaging van de exportheffing, een groter exportquotum ten opzichte van de verplichte binnenlandse afzet en een vergroting van het bijmengpercentage in biodiesel van 30% naar 40%.

Gezondere markt nog niet zichtbaar
De vraag is  of het allemaal genoeg effect zal hebben en de markt snel weer gezonder wordt. Zo heeft de tragere economische groei wereldwijd een drukkend effect op de palmolieverkopen, terwijl specifiek ook grote klant China veel minder afneemt dan verwacht. En dan gaat het nog niet eens over de concurrentiepositie van palmolie versus bijvoorbeeld raap/conola-olie en zonnebloemolie.

De termijnmarkt in Maleisië is sceptisch gestemd. daar gingen deze week de futureprijzen voor levering oktober verder omlaag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden