Shutterstock

Analyse Cacao

Wisselend nieuws zorgt voor grillige cacaokoers

26 Juli 2022 - Max van der Heijden

De cacaomarkt heeft er een grillige twee weken op zitten. Na een aantal ups en downs stond de prijs voor cacao op 22 juli op £1699 per ton. Iets lager dan de £1.706 per ton van twee weken geleden. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onder meer nieuws vanuit Ivoorkust dat de cacaoboeren totaal 2,35 miljoen ton cacao naar de havens van het land stuurden tussen 1 oktober 2021 en 17 juli 2022, had mogelijk een negatief effect op de prijs. Vergeleken met een jaar geleden is dat 0,4% meer.

Nieuws van de National Confectioners Association uit de VS dat de hoeveelheid vermaalde cacao met 6,3% was gedaald ten opzichte van een jaar eerder zorgde mogelijk ook voor een dip. De vraag naar cacao tijdens het tweede kwartaal is gemixt geweest. De Aziatische Cacao Organisatie meldde vrijdag dat de hoeveelheid vermaalde cacao 3,6% hoger is dan een jaar eerder. Dat is een nieuw record voor het tweede kwartaal. In Europa ligt de hoeveelheid vermaalde cacao dan weer 2,5% lager vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. In Nigeria, de vierde grootste cacaoproducent ter wereld, nam de hoeveelheid geproduceerde cacao met 46% af. 

Ook de rapporten over de vraag naar chocola laten volgens Barchart een wisselend beeld zien. Zo meldt onderzoeksbureau IRI dat het volume van in de VS verkochte chocoladeproducten 1,5% lager zou liggen dan een jaar gelegen. De grootste chocoladefabrikant Barry Callebaut meldde juist dat de verkopen met 9,1% waren gegroeid.

Tekort verwacht
In het meest recente rapport schrijft de International Cocoa Organization (ICCO) dat hoewel een cacaotekort wordt verwacht voor het huidige seizoen 2021/22, de prijs zich momenteel in een neerwaartse trend bevindt als gevolg van de economische onzekerheid. 

Ook denkt de ICCO dat oudere cacaobomen, cacao-gerelateerde gewasziekten en slechte oogstpraktijken hebben bijgedragen aan de lagere opbrengsten op sommige cacaoplantages.

Koersbewegingen
Vergeleken met een jaar geleden ligt de cacaoprijs 7,6% hoger. Op 22 juli bedroeg de prijs £1.699. Overproductie was destijds de boosdoener voor de lage prijzen. Voor dit cacaojaar verwacht de ICCO nog altijd een tekort van 174.000 ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden