De hoge suikerprijzen zijn geen aanleiding om meer suiker te produceren in Brazilië. Ondanks een hogere suikerrietoogst daalt de totale suikerproductie aanzienlijk vergeleken vorig jaar. De lucratieve productie van bio ethanol is daarvoor de reden.
Brazilië, 's werelds grootste suikerproducent, kan een totale productie verwachten dit seizoen van 32,2 miljoen ton suiker. Dat meldt de Braziliaanse investeringsbank Itaú BBA. Deze productie is ongeveer gelijk aan die van vorig seizoen toen er 32 miljoen ton suiker werd geproduceerd. Gezien de goede opbrengst van suikerriet zou er dit groeiseizoen juist meer suiker moeten zijn geproduceerd. Het totale volume suikerriet dit jaar wordt geschat op 555 miljoen ton, tegen 523 miljoen ton in 2021/2022. De oogst werd toen getroffen door vorst en droogte.
Bio-ethanol lucratief houden
Het is al langer bekend dat suikerrietmolens het productieaandeel van bio-ethanol verhoogd hebben vanwege de zeer hoge brandstofprijzen in Brazilië. Om die reden verwacht de bank dat er dit seizoen meer suikerriet wordt verwerkt naar ethanol. Vorige maand stond de bio-ethanolprijs nog enige tijd onder druk door het ruime aanbod, maar ook door de doorgevoerde accijnsverlaging op brandstoffen in het land. Ondanks dat blijft bio-ethanol hoog geprijsd waardoor bepaalde staten in Brazilië de belasting op het plantaardige product willen verlagen. Afgelopen maandag 18 juli was het dan zo ver in deelstaat São Paulo. De lokale overheid kondigde aan dat de belasting op bio-ethanol van 13,3% naar 9,5% gaat. Op 15 juli deed de staat Goiás hetzelfde. Daar werd de belasting op bio-ethanol verlaagd van 17% naar 14%. Dat was hard nodig gezien de Braziliaanse staatsoliegigant Petrobras had aangekondigd de benzineprijzen met 5% te verlagen.
Europa levert in
In Europa zal de suikerproductie ook afnemen ten opzichte van het vorige seizoen, is de verwachting. Dat komt naar voren in een rapport van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie. Volgens het rapport is het suikerbietenareaal met 2,5% is gedaald en ligt de hectareopbrengst ook lager dan vorig seizoen vanwege de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Onder de huidige omstandigheden schatten zij in dat de de totale suikerbietenopbrengst met 5% daalt Omgerekend naar suiker wordt dat 15,8 miljoen ton suiker. Vorig seizoen was de opbrengst 16,7 miljoen ton suiker.
Suikernotering daalt fors
De afgelopen weken klom de suikernotering weer langzaam omhoog, maar inmiddels is deze weer flink gedaald. Op 18 juli bleef de slotkoers op de Liffe net onder de €600, waarna op 18 juli de prijs fors daalde tot €528 op 19 juli. De reden hiervoor is dat de Braziliaanse staatsoliegigant Petrobrás een verlaging van de benzineprijzen met 5% heeft aangekondigd. De daaruit voorvloeiende daling van de ethanolprijzen zal het bijmengen met de biobrandstof minder lucratief maken, waardoor er minder bio-ethanol nodig is. Er wordt daardoor verwacht dat suikerrietmolens weer meer suiker gaan produceren. Echter zal de staat – zoals net al beschreven – er alles aandoen om bio-ethanol interessant te houden voor de consument.